Газова війна РФ з Європою і блокада СП-2: експерт назвав головну проблему запуску проєкту Газпрому

10 серпня 2021, 08:09оновлено 10 серпня 2021, 09:54
Газопровід Північний потік-2 практично добудовано, проте його запуск може затягнутися на невизначений час, вважає Володимир Омельченко.
Північний потік-2
Компанії Європи не погоджуються на сертифікацію Північного потоку-2, - експерт / Reuters

Газпрому потрібно ще півтора-два місяці для того, щоб добудувати трубопровід Північний потік-2. Але головна проблема полягає у тому, що газопровід треба сертифікувати, а без цього його запуск може затягнутися на невизначений час. Тому росіянам рано святкувати перемогу. При цьому триває "газова війна" Росії з Європою. Умови сформувалися таким чином, що формально європейці ні в чому не можуть звинуватити російську газову корпорацію. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що незважаючи на фактичне завершення добудови СП-2, наразі жодна компанія не погоджується на сертифікацію газопроводу. Тому запуск магістралі може бути відкладено не невизначений період.читайте такожГазпром за крок від добудови СП-2 і обрубав постачання газу до Європи: експерт заявив про небезпечну гру

"Дійсно, там залишилося прокласти близько 25 км труби, для цього знадобиться 1,5-2 місяці, але є ще одна серйозна проблема – сертифікація труби, і на сьогодні поки що жодна компанія на це не погоджується. Це може розтягнутися в часі на невизначений термін. А труба без сертифікації нічого не коштує, я б не радив відкривати шампанське російській стороні", - вважає Омельченко.

Крім того, за його словами, Росія продовжує вести боротьбу за європейський газовий ринок. У подібних умовах на формальному рівні Європа нічого не може пред'явити Газпрому, який, виконуючи свої зобов'язання з постачання газу, відмовляється від додаткового прокачування палива через ГТС України. З цієї причини ціни на газ у Європі, як і раніше, продовжують зростати.

"Є цікавий момент, що по суті у європейських контрагентів "Газпрому" немає правових аргументів якимось чином звинувачувати "Газпром", тому що він виконує свої експортні контракти. Але він веде за газовий ринок гібридну війну у Європі таким чином, що з одного боку виконує контракт, з іншого, коли газовий попит зростає, він просто його не задовольняє через те, що не замовляє додаткові потужності через Україну, а також не поспішає наповнювати свої європейські сховища газом, що робить і без того високі ціни ще вище", - підкреслив Володимир Омельченко.

Дефіцит газу у Європі і Північний потік-2

В Євросоюзі останнім часом різко підскочила ціна на природний газ. Вартість тисячі кубометрів газу б'є рекорди, спостерігається тенденція до подальшого зростання ціни на паливо. Така ситуація склалася у тому числі і через дії Газпрому, який в умовах дефіциту газу відмовляється від додаткового прокачування палива шляхом української газотранспортної системи.

На думку голови НАК Нафтогаз Юрія Вітренка, ціни на газ у Європі зростають через шантаж з боку Газпрому. Йдеться про фактичний ультиматум Росії: або ЄС схвалює Північний потік-2 і ціни падають, або вартість палива зростає в умовах проблем з прокачуванням газу через Україну.

У компанії-операторі ГТС України підтверджують такі відомості. В ОДТСУ вважають, що проблеми з газом у Європі - результат шантажу з боку Газпрому, які створює зручні для себе умови запуску Північного потоку-2.

На ринку газу Європи очікують, що ціни знизиться вже після березня 2022 року. Однак існує ймовірність, за якої вартість палива знову зросте у тому випадку, якщо Газпром знизить прокачування газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти