Експерт розкрив причину, чому Вірменія опинилася на межі військового перевороту

26 лютого 2021, 02:32оновлено 26 лютого 2021, 18:11
Президент Вірменії Саркісян наразі не затвердив відставку начальника Генштабу Збройних сил республіки Оника Гаспаряна, сказав Тигран Кочарян.
Пашинян
Пашинян намагається перекласти відповідальність за поразку у Карабасі на армію - експерт / Reuters

Причиною нового спалаху політичної кризи у Вірменії стала критика заступника начальника Генштабу Тирана Хачатряна заяви прем'єрміністр Вірменії Нікола Пашиняна про російські ракетні комплекси Іскандер, задіяні під час військових дій у Карабасі. Хачатрян був звільнений, а Генштаб закликав до відставки уряду. Однак конфлікт у суспільстві триває відтоді, як Єреван зазнав поразки у нагірно-карабаській війні, заявив в ефірі телеканалу Україна 24 вірменський медіаексперт Тигран Кочарян.

"Перший заступник начальника Генштабу просто розсміявся, почувши питання, чи може, згідно Пашиняну,"Іскандер" вибухати на 10%. Після цього Пашинян його звільнив, а сьогодні вже увесь Генштаб, усі армійські корпуси, начальники, правління при Генштабі підписали вимогу про відставку Пашиняна", - сказав експерт.

Також він додав, що відставка глави Генштабу Гаспаряна досі не відбулася. Пашинян не може його звільнити самостійно, тому що наказ затверджує президент Саркісян, який досі не підписав такий документ.

При цьому Кочарян акцентував увагу на тому, що спочатку протести у Вірменії почалися після того, як Єреван програв війну Азербайджану у Нагірному Карабасі. Пашинян намагався звинуватити в цьому армію, що і призвело до нинішнього загострення ситуації.читайте такожМомент упущено: чому переворот у Вірменії знову ризикує звестися нанівець

"Конфлікт триває після ганебної, як багато хто вважає, поразки Вірменії. І зараз Пашинян намагався провину з себе покласти на армію, в результаті чого продав імідж армійських чинів, людей, які воювали. Це накопичувалося і призвело до нинішніх подій. Військовим набридло, що з них постійно намагаються зробити цапа - відбувайла", - підкреслив Тигран Кочарян.

Спроба військового перевороту у Вірменії

  • У Вірменії 25 лютого відбулося нове загострення внутрішньополітичної кризи. Вірменська армія висловила недовіру уряду Нікола Пашиняна після звільнення заступника начальника Генштабу Тирана Хачатряна. Прем'єрміністр назвав це рішення спробою військового перевороту і закликав своїх прихильників вийти на площу Республіки.
  • Прихильники і противники чинної влади вийшли на протести, які супроводжувалися сутичками і конфліктами.
  • На тлі подій Пашинян оголосив про відставку глави Генштабу Оника Гаспаряна, проте президент Вірменії Армен Саркісян поки що її не затвердив.
  • У Вірменії з листопада минулого року, після підписання заяви про завершення нагірно-карабахського конфлікту, періодично проходять акції, в рамках яких вірмени закликають до відставки уряду Нікола Пашиняна. Суспільство звинувачує владу в поразці Вірменії у війні з Азербайджаном за Нагірний Карабах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти