Байден не врятує Північний потік-2 для Німеччини та Росії - Bloomberg

25 листопада 2020, 12:09
США повинні гарантувати, що жодна країна не може використовувати енергію як зброю примусу. Про це Байден заявляв ще в 2015 році.
Джо Байден
Джо Байден / Reuters

Новообраний президент США Джо Байден не скасовуватиме санкції проти російського газопроводу Північний потік-2.

Про це пише Bloomberg.

У статті йдеться про те, що тиск на Північний потік-2 нікуди не подінеться, незважаючи на бажання німецької влади реалізувати проект. Зокрема, Німеччині трубопровід потрібен для того, щоби забезпечити енергетичну безпеку, оскільки країна одночасно відмовляється від ядерної та вугільної енергетики.

відео дня

Тим часом Штати побоюються, що Кремль отримає важелі тиску на ключового союзника. Крім того, Північний потік-2 загрожує втратою ринку для американського скрапленого природного газу.

Bloomberg зазначає, що між Вашингтоном і Берліном вже виникали розбіжності, проте вперше вони призвели до прямих загроз санкцій.

Також видання нагадало позицію Байдена щодо російського газопроводу. На Мюнхенській конференції з безпеки в 2015 році "демократ" заявляв, що США повинні "гарантувати, що жодна країна – ні Росія, ні будь-яка інша – не може використовувати енергію в якості зброї примусу".

читайте такожЧому провалився Північний потік-2: російський політолог дав відповідь

Нагадаємо:

  • Німецьке видання Bild писало, що російський газопровід Північний потік-2 може бути повністю зупинений після перемоги кандидата від Демократичної партії Джо Байдена на виборах у США.
  • Партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Кутіхін заявив, що будівництво газопроводу Північний потік-2 зупинив ще перший пакет санкцій, всі інші обмеження - лише "додаткові цвяхи в труну" проекту.
  • Заступник гендиректора з газових проблем Фонду національної енергетичної безпеки Росії Олексій Гривач вважає, що газопровід Північний потік-2 буде добудований за будь-якого президента США, зокрема і "демократа" Джо Байдена.

Будівництво Північного потоку-2 - що відомо

Північний потік 2 піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проект оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує Газпром в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Північний потік-2 на даний момент добудований на 95%.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року.

Україна, Польща, країни Балтії та США критикують будівництво газопроводу. На їхню думку, ЄС може потрапити в залежність від російського газу.

Україна ж позбудеться 3 млрд щорічного доходу. Берлін обіцяє гарантувати транзит через Україну навіть після будівництва СП-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти