Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою – Генштаб

14 липня 2022, 14:42
За оцінками Генштабу, нині немає гострої потреби збільшувати кількість українок на військовому обліку.
Военные, женщины, воинский учет
Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою/ УНІАН

У Генштабі Збройних сил України заявили, що жінок в Україні ставитимуть на військовий облік лише за їхньої згоди.

Зазначається, що у Генштабі оцінили ситуацію та дійшли висновку, що станом на сьогодні у державі немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій у Facebook.

"Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних сил України опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі", – йдеться у повідомленні.

Військовий облік жінок в Україні

В Україні з 1 жовтня військовий облік жінок стане обов'язковим. Згідно з наказом Міністерства оборони №35 від 7 лютого 2022, обов'язковому військовому обліку підлягають громадянки України віком від 18 до 60 років, придатні за станом здоров'я, професії яких відповідають переліку схожих військово-облікових спеціальностей.

Серед українок, яким потрібно буде ставати на військовий облік – медики, психологи, програмісти, перекладачі, журналісти, кухарі, хіміки, зв'язківці та ін.

Раніше повідомилося, що військовозобов’язаним українкам, які стоять на військовому обліку, з 1 жовтня можуть заборонити виїзд за кордон. Виїзд за межі країни всіх військовозобов'язаних громадян забороняється в період дії воєнного стану.

Жінки яких професій повинні будуть стати на військовий облік

Згаданим наказом передбачається, що з 1 жовтня на військовий облік повинні буть стати українки, які мають спеціалізацію у наступних сферах:

  • Хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;
  • Телекомунікації та радіотехніка;
  • Інженерія програмного забезпечення, комп'ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп'ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології;
  • Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;
  • Науки про Землю, географію, фізику та астрономію;
  • Харчові технології, розробка виробництва та переробки продукції тваринництва;
  • Забезпечення військ, озброєння та військової техніки, технології легкої промисловості;
  • Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза;
  • Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технологія медичної діагностики та лікування;
  • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • Ветеринарна медицина та ветеринарна гігієна;
  • Облік та оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, гроші, банківська справа та страхування;
  • Видавництво та поліграфія;
  • Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.

Також у переліку є список спеціальностей і професій, які споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Загалом до списку, передбаченого у наказі, увійшли 35 професій і 76 спеціальностей. З повним списком можна ознайомитися у наказі №35.

Що означає стати на військовий облік

Постановка на військовий облік означатиме, що жінка отримає статус військовозобов'язаної і перебуватиме в запасі Збройних сил, Нацгвардії чи інших військових формувань.

Під час військового стану жінок, які перебувають на обліку, можуть призвати на військову службу або до виконання робіт. Але в Міноборони зараз не розглядають мобілізацію жінок.

В умовах мирного часу жінок можуть прийняти на військову службу тільки в добровільному порядку (за контрактом).

читайте такожБійці "з пляжу" не потрібні ЗСУ: військовий психолог пояснив, що робити, коли вручили повісткуЯк зазначають у Генштабі ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на військову службу в ЗСУ та інші військові формування призвали лише 1% жінок від загальної кількості мобілізованих.

"Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів. На даний час у Збройних силах залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій", – зазначили у Генштабі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти