Вийшов сухим з води: НАБУ закрило справу про зловживання Порошенка

26 січня 2021, 17:08оновлено 26 січня 2021, 18:59
Рішення було оскаржене у ВАКС, але 21 січня суд визнав законною постанову НАБУ.
Порошенко
НАБУ закрило справу про зловживання Порошенка / УНІАН

Національне антикорупційне бюро наприкінці грудня 2020 року закрило кримінальне провадження про можливі зловживання п'ятого президента України, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка.

Як повідомляє видання "Українські новини" з посиланням на матеріали Вищого антикорупційного суду, 19 травня 2020 року до Генерального прокурора Ірини Венедиктової із заявою про вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст. ст. 111 (держзрада) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу, звернувся один з народних депутатів.

За результатами розгляду заяви Офіс генерального прокурора відкрив дві кримінальні справи. Досудове розслідування у першому кримінальному провадженні за фактом державної зради (ч.1 ст. ст. 111 КК України), було доручено слідчим Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань. Досудове розслідування у другому, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, - детективам НАБУ.

НАБУ розслідувало факти можливого зловживання службовим становищем колишнім президентом, а нині народним депутатом, тобто умисного використання ним влади з метою отримання всупереч інтересам служби неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки для державних інтересів.

Однак, 30 грудня 2020 року цю справу НАБУ було закрито на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв'язку з відсутністю в діянні п'ятого президента складу кримінального злочину.

Рішення було оскаржене у ВАКС, але 21 січня суд визнав законною постанову НАБУ.

Справи Порошенка - про що йшлося раніше:

8 липня 2020 року Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що у справі п'ятого Президента Петра Порошенка зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру, однак чинний Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє затягувати справу.

8 липня проти Петра Порошенка було закрито ще одну справу - щодо заводу Кузня на Рибальському.

21 жовтня 2020 року кримінальну справу проти п'ятого президента Петра Порошенка порушив Офіс генпрокурора України - лідера європейської солідарності та його соратників підозрюють у підготовці державних переворотів у 2013-2014 роках, а також у 2020 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти