У РФ визнали катастрофу з водою в Криму: вбухають десятки мільярдів в опріснення

1 вересня 2021, 04:29
481
На півострові гостро відчувається проблема з водопостачанням, заявили в російській держкорпорації Ростех.
Крим
Окупанти довели Крим до водної катастрофи / Reuters

У російській корпорації Ростех опрацьовують варіанти енергопостачання опріснювальних установок в захопленому РФ Криму.

"Проблеми з водопостачанням півострова відомі. Очевидно, що опріснення води у великих обсягах зажадає додаткової електрогенерації. Дійсно, опрацьовується можливість використання газотурбінних двигунів розробки ОДК при створенні установок опріснення води", - сказав РБК представник Ростеха.

Як пише Комерсант, Ростех шукає варіанти будівництва та енергопостачання заводів для опріснення морської води в Криму потужністю 1 млрд кубометрів на рік.

Один з варіантів передбачає будівництво до 2030 року дев'яти заводів: чотири з них загальною потужністю 100 млн кубометрів води будуть працювати з використанням термального методу ("випарювання"), а решта п'ять — методом зворотного осмосу, при якому морська вода проціджується через спеціальну мембрану.

Для енергопостачання Ростех планує створити 900 МВт нових потужностей електрогенерації на базі 36 газових турбін ГТА-25 власного виробництва. "Тільки електростанції, за оцінками експертів, можуть обійтися в 78 млрд руб", — пише газета. Вони споживатимуть близько 600 млн кубометрів газу на рік.

Корпорація опрацьовує й інші варіанти, такі як будівництво тільки п'яти заводів за технологією зворотного осмосу. Будувати термальні, засновані на випаровуванні, заводи, щоб покрити весь дефіцит води, зараз нереально, оскільки для їх постачання знадобиться 9 ГВт нових електричних потужностей, що "представляється неймовірним".

Джерела фінансування такого масштабного проекту поки не ясні, зазначає газета.

читайте такожВчений передрік провал затії Кремля забезпечити Крим водою з джерел під Азовським морем

"Складність в тому, що для створення установок потрібне дороге імпортне обладнання, а Регіон знаходиться під санкційним тиском", — вважає віцепрезидент Центру стратегічних розробок Тетяна Караваєва. За її словами, в країнах, де застосовується опріснення, воно вирішує точкові завдання і не здатне вирішити проблему водопостачання у великому масштабі.

Припинення водопостачання Криму

Росія у березні 2014 року захопила український Крим. До захоплення Криму Росією вода надходила на півострів з Дніпра по Північно-Кримському каналу. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді.

У квітні 2014-го Київ припинив подачу води у Крим. Влада України неодноразово зазначала, що подачу води в Крим буде відновлено, коли півострів повернеться під контроль Києва.

Незаконна анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ.

Пізніше Росія незаконно анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.
Київ вважає Крим українським.

Україна та низка західних держав покарали Москву за захоплення півострова – запровадили санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти