У Києві 11 січня не було грози: що за вибухи пролунали в столиці

12 січня 2024, 20:21
6404
Гучні вибухи, які були чутні в Києві ввечері 11 січня - не були грозою.
Що за вибухи пролунали в столиці
Що за вибухи пролунали в столиці / колаж: Главред, фото: УНІАН, скріншот

Вчора ввечері, 11 січня, жителі столиці України почули вибухи, які всім здалися грозою. Однак, це була не вона. Жоден грозопеленгатор її не зафіксував. Про це повідомили в Українському гідрометцентрі.

Фахівці відомства прокоментували подію, яка сколихнула всіх громадян і пояснили, що ж могло статися взимку, адже гроза для цієї пори року абсолютно невластива.

В Українському гідрометцентрі розповіли, що те, що чули і бачили кияни, називається зливовим снігом. Це явище дуже схоже на зливовий дощ, проте взимку воно швидше схоже на снігову грозу.

відео дня

На всій Землі такі події фіксуються досить рідко, всього 5-6 разів на рік. Спрогнозувати його практично неможливо, адже умови для такої події, як правило, з'являються раптово.

Головною відмінністю такої грози від літньої є те, що вона не несе ніякої загрози і, найчастіше, дає всього 1-2 слабкі блискавки.

В Укргідрометцентрі пояснили, чому така подія відбувається:

"Утворюється снігова гроза, коли холодне повітря притиснутий до землі, а над ним натікає дуже вологе і тепле повітря, в ньому починаються раптові вертикальні рухи і перемішування, що призводить до турбулентності, під час якої крижані кристали в хмарах врізаються один в одного. Супроводжується снігова гроза дуже приглушеним громом набагато нижчого звучання, на відміну від звичайного літнього, оскільки це явище унікальне, його часто плутають з іншими подіями, але датчики, звані грозопеленгаторами, фіксують навіть слабкі розряди, тому з легкістю можна перевірити чи було таке явище насправді, чи ні. Увечері 11 січня жоден грозопеленгатор грози не зафіксував".

Гроза в Києві
Гроза в Києві / Укргідрометцентр

Як повідомляв Главред, погода в Україні 13 січня буде сніжною і морозною. На дорогах буде ожеледиця. Про це повідомляє Укргідрометцентр. В Івано-Франківській та Закарпатській областях можуть зійти великі снігові лавини навіть при низьких додаткових навантаженнях. Там оголосили 3 рівень небезпеки.

Також, може знову стати холодніше на кілька днів. Починаючи з п'ятниці, 12 січня, в нашу країну повертаються сильні морози. У вихідні, 13 і 14 січня, морозні повітряні маси будуть триматися в більшій частині областей, при цьому найхолодніше буде традиційно в північних і східних регіонах. Там вночі і вранці можливе зниження температури подекуди нижче -20 градусів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти