Ні роботи, ні навчання: юрист пояснив, чого чоловіки не отримають без урахування в ТЦК

12 січня 2024, 13:16
Без дозволу ТЦК та військово-облікових документів чоловіки не можуть влаштуватися на роботу, навчання, отримати медичну допомогу та оформити статус безробітного.
Мобілізація, військкомат
Юрист каже, що перевіряти пакет документів про військовий облік під час прийому чоловіка на роботу зобов'язані і приватні, і Державні установи / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні під час мобілізації чоловіка призовного віку можуть влаштуватися на роботу і вступити на навчання тільки при наявності військово-облікових документів. Крім того, є й інші послуги, якими чоловіки не можуть скористатися без попереднього візиту і узгодження в ТЦК (в просторіччі ‒ військкоматі). Про це повідомляє портал "РБК-Україна" з посиланням на коментар керівника практики військового права юридичної компанії "Приходько і партнери" Іван Колганов.

Він нагадав, що для трьох категорій чоловіків призовного віку на даний момент існують наступні види військово-облікових документів:

  • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних - військовий квиток, тимчасове посвідчення;
  • для резервістів - військовий квиток.

"Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна тільки після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов'язкова вимога наявності військово-облікового документа", - пояснив Колганов.

відео дня

Юрист каже, що перевіряти пакет документів про військовий облік під час прийому чоловіка на роботу зобов'язані і приватні, і державні установи, і організації. В іншому випадку роботодавцю загрожує великий штраф.

"У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, навчальні заклади та заклади охорони здоров'я" повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийняття на роботу або на навчання", – розповів він.

Законопроект про мобілізацію в Україні

Нагадаємо, до Верховної Ради України було внесено п'ять різних версій законопроекту щодо змін у системі мобілізації. Комітет парламенту з національної безпеки 9 січня повинен був прийняти рішення по документу.

Однак 10 січня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив у Верховній Раді, що в четвер, 11 січня, депутати повинні розглянути законопроект про мобілізацію в першому читанні з урахуванням рекомендацій Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Також пізніше політичний експерт Мілан Леліч прокоментував перипетії щодо нового законопроекту. Він зазначив, що у владі хочуть запропонувати "м'яку" мобілізацію. Леліч прокоментував те, як у владі України намагаються вирішити проблему мобілізації, які законодавчі нововведення можуть виникнути, і які цілі може переслідувати новий закон.

Нагадаємо, 11 січня стало відомо, що законопроект про мобілізацію повертають на доопрацювання уряду. Також Кабміну передадуть пропозиції, напрацьовані на комітеті і в робочих групах.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти