У Вашингтоні розповіли, як Україна може отримати статус головного союзника США поза НАТО

3 липня 2020, 11:23
Ініціатива повинна виходити з Києва.
НАТО
Україна отримала статус Партнера розширених можливостей НАТО/ УНІАН

В України є шанс отримати статус головного союзника США поза НАТО, проте для цього Київ повинен поставити це питання на порядок денний.

Про це заявив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв'ю Сегодня.

"Коли я був у посольстві США в Україні минулої осені, проводив переговори з українцями в Кабміні і уряді США щодо цього статусу для України. Звичайно, це буде окремо від НАТО, але це будуть двосторонні відносини між США і Україною. І тоді я казав, що це дуже хороша ідея. Знову-таки, це має виходити з Києва", - сказав дипломат.

відео дня

Він нагадав, що Україна отримала статус Партнера розширених можливостей.

"І це сталося тому, що український уряд важко і успішно працював, щоби отримати цей статус. Міністр закордонних справ витратив багато особистого часу, намагаючись розв'язати всі проблеми", - зазначив Тейлор.

Що стосується статусу головного союзника США поза НАТО, то це питання обговорювалося багато разів і досі обговорюється у Вашингтоні.

"Але коли я запитував про статус головного союзника США поза НАТО у Вашингтоні, мені говорили, що ще не чули про це від українського уряду. Саме тому я підштовхую своїх українських друзів поставити це питання на порядок денний. Коли ви отримали статус Партнера розширених можливостей НАТО, наступним кроком може бути запит від українського уряду американському уряду на отримання статусу головного союзника США поза НАТО", - резюмував Тейлор.

Як повідомляв Главред, 12 червня Україні надали в НАТО статус партнера з розширеними можливостями. Пізніше в Кабміні перерахували вигоди, які отримає наша країна. Серед іншого, після отримання особливого статусу в НАТО, Україна зможе брати участь у плануванні операцій та отримає допуск до всіх навчань Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти