Україні заборонили бити по РФ через помилку британського прем'єра - The Telegraph

3 жовтня 2024, 21:30
467
У результаті українці тепер мають запаси зброї Storm Shadow, але не можуть її використовувати.
Україні заборонили бити по РФ через помилку британського прем'єра - The Telegraph
Дозвіл на удари по РФ / колаж: Главред, фото: x.com/Keir_Starmer, mil.in.ua

Україна досі не може завдавати глибоких ударів по території країни-агресорки Росії західними ракетами через помилку нового прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера. Принаймні це стосується ракет Storm Shadow. Про це повідомляє The Telegraph.

Автор публікації Кон Кафлін говорить, що президент України Володимир Зеленський під час вересневого візиту до США не зміг домогтися зняття обмежень на використання західних ракет проти Росії. Однак, сама необхідність випрошувати у Джо Байдена такий дозвіл, за словами Кафліна, є наслідком "некомпетентності" нового британського прем’єра Кіра Стармера.

Також зазначається, що ракети Storm Shadow Україна отримала ще від попереднього британського уряду. Тоді британці дозволили бити цими ракетами по Криму, начебто не питаючи дозволу в США.

відео дня

"Попри те, що [британські] ракетні системи покладаються на американські системи відстеження та наведення, міністри-консерватори лише повідомили США про використання ракет, а не запитали дозволу Вашингтона на нанесення ударів", – пише Кафлін.

Він додає, що новий британський прем’єр Кір Стармер, який прийшов до влади цього літа, хоча і взяв курс на подальшу підтримку України, виявився незграбним у ролі керівника держави. Жертвою політичної недосвідченості Стармера, ймовірно, і стала Україна у питанні ракетних обмежень.

"Ставши прем’єр-міністром, він створив новий прецедент, спершу попросивши в американців дозволу на використання системи озброєнь, тим самим дозволивши Вашингтону накласти вето на їх використання, якщо воно не відповідатиме політичним цілям адміністрації Байдена. У результаті українці тепер мають запаси зброї Storm Shadow, але не можуть її використовувати", –підсумував журналіст.

Україні заборонили бити по РФ через помилку британського прем'єра - The Telegraph
Storm Shadow/SCALP EG - основні характеристики / Інфографіка: Главред

Що відомо про The Telegraph?

The Daily Telegraph, відома в Інтернеті та в інших місцях як The Telegraph, є британською щоденною консервативною широкоформатною газетою, що видається в Лондоні Telegraph Media Group і поширюється у Великобританії та за кордоном.

У листопаді 2004 року The Telegraph відсвяткувала десяту річницю свого веб-сайту Electronic Telegraph , який тепер перейменовано на www.telegraph.co.uk. Електронний телеграф був запущений у 1995 році. 8 травня 2006 року відбувся перший етап значного редизайну веб-сайту з розширенням макета сторінок і більшою популярністю аудіо-, відео- та журналістських блогів, пише Вікіпедія.

Удари західною зброєю по РФ - що відомо

Нагадаємо, представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Україні не потрібен дозвіл США, щоб завдавати ударів у відповідь по цілях углиб країни-агресора Росії, оскільки вона може використовувати зброю, яку виробляє самостійно.

Ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп заявив, що є непогані шанси на те, що американці схвалять використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по Росії, проте з ракетами ATACMS ситуація виглядає інакше.

В той же час, заступник голови Комітету з питань нацоборони Єгор Чернєв вважає, що США можуть схвалити дозвіл Україні бити далекобійною зброєю по РФ вже після президентських виборів.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти