У ВЛК Києва пройдуть масштабні перевірки: що сталось

4 березня 2024, 19:16
Фахівці МОЗу разом з правоохоронцями перевірятимуть комісії, зокрема, на корупційну складову.
ВЛК, військкомат, военкомат, воєнкомат
МОЗ отримало чимало скарг на роботу столичних ВЛК / Колаж Главреда. Фото ілюстративні: ДБР, Офіс генпрокурора

Міністерство охорони здоровʼя анонсувало масштабну перевірку військово-лікарських комісій (ВЛК), повідомив у Facebook очільник відомства Віктор Ляшко.

Таке рішення викликано збільшенням кількості скарг, які МОЗ отримуємо останнім часом.

Головні скарги на роботу ВЛК

  • недотримання електронної черги;
  • відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК;
  • неоптимізовані маршрути.

"З цих речей і починаємо. Це елементарна повага до людей", - наголосив міністр.

відео дня

Ляшко нагадав, що військовозобовʼязані ще з минулого року мають можливість проходити медогляд у цивільних лікарнях, однак "досі частина ВЛК працює на базі центрів комплектування, а не цивільних медзакладів".

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні проводиться у зв'язку з російською агресією. Мобілізація у 2014-2015 рр. була частковою, тобто проводилася в окремих місцевостях держави, а також стосувалася певної частини національної економіки, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій. З 2022 року в Україні оголошена і проводиться загальна мобілізація.

Всього за період 2014-2015 рр. проведено шість хвиль відкритої часткової мобілізації, пише Вікіпедія.

На що звертатимуть уваги під час перевірок

У центрі уваги під час перевірок, додав Ляшко, буде корупційна складова: хабарі за врахування усіх наявних хвороб, схеми незаконного переправлення ухилянтів, формальний підхід до проходження ВЛК військовозобовʼязаними, недбалість лікарів, проблеми з оскарженням висновків.

Фахівці МОЗ співпрацюватимуть з правоохоронними органами.

"Список можна продовжувати. Питань багато. Не на всі саме МОЗ має безпосередні важелі впливу, але зі свого боку ми будемо всіляко сприяти тому, аби всі без виключень працювали у правовому полі. Для цього співпрацюємо з правоохоронцями", - написав глава міністерства.

Деяким категоріям військовозобовʼязаних доведеться пройти повторну ВЛК

Нововведення стосуються громадян, які вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ отримали інвалідність II та III групи, розповів напередодні член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

З винятків, зазначив Веніславський, - військовозобовʼязані, які отримали інвалідність з дитинства. Проте, додав нардеп, "усі деталі прописуватимуть на етапі погодження правок" до законопроєкту.

У проєкті закону про мобілізацію є прописані положення щодо переогляду обмежено придатних громадян, а також нова перевірка на непридатність до військової служби людей, які після 24 лютого 2022 року отримали інвалідність II та III груп (крім тих, хто отримав бойові травми на фронті).

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти