"Росія - це вампір": Ніцой пояснила, навіщо РФ "привласнила" Шевченка

31 березня 2021, 13:15
Росія хоче показати, що в Україні немає нічого українського, а все що є - якимось боком притулено до російського.
Лариса Ніцой
Лариса Ніцой / Главред

Українська письменниця, педагог, громадська діячка Лариса Ніцой заявила, що Росія завжди привласнювала собі все українське, і на Великому Кобзарі в РФ не зупиняться.

За її словами, російська імперія без України страждає і зазнає краху.

"Вона завжди все підгрібала під себе. В цілому Росія підім'яла під себе багато українських романсів, культурних пісенних досягнень, а останнім часом вона почала підгрібати під себе і українські колядки, які тепер почали співати в російських церквах (...) Тепер Росія добралася і до Шевченка, тому що Росія - це вампір, який не може жити, поки не підкріпиться чиєюсь кров'ю або культурно-духовними досягненнями", - сказала письменниця в коментарі Главреду.

відео дня

На її думку, подібними діями Росія хоче показати, що в Україні немає нічого українського, а все що є - якимось боком притулено до російського.

"Те, що РНБО задумалося про санкції щодо Росспівробітництва, - не так вже й безглуздо. В Україні в принципі під час війни з Росією взагалі будь-які російські структури треба було б заборонити, а дипломатичні відносини - розірвати. На жаль, ми цього не зробили, і тепер маємо такі "наїзди" в культурній площині", - вважає Ніцой.

Вона додала, що Тарас Шевченко – безумовно український поет, хоча і писав російською мовою під тиском обставин.

"Однак українські гени все одно спрацювали і він усе одно, не маючи багато років, українського кола спілкування почав писати і прославився саме як україномовний поет - бо саме україномовний Кобзар став відомим на весь світ. Тому Росію треба слати під три чорти і вже давно. Бо вона на цьому не зупиниться", - резюмувала письменниця.

читайте такожШмигаль нарвався на іронію українців через пафосний допис про Шевченка

Нагадаємо:

  • Російський центр культури і науки в Києві провів захід до 160-річчя з дня смерті Великого Кобзаря, де Тараса Шевченка назвали " російсько-українським поетом".
  • У МЗС України заявили, що заперечують будь-які російські наративи про Великого Кобзаря.
  • У Раді нацбезпеки і оборони України (РНБО) заявили, що розглянуть питання про припинення роботи Російського центру в Києві, якщо надійде подання від "президента або іншого суб'єкта законодавчої ініціативи".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти