Розстріляли за "Слава Україні": убитому військовому посмертно надали звання Героя України

12 березня 2023, 20:06оновлено 12 березня 2023, 20:50
В СБУ офіційно підтвердили особу загиблого. Російські окупанти жорстоко розстріляли українського снайпера Олександра Мацієвського.
Олександр Мацієвський
Російські окупанти розстріляли Олександра Мацієвського / Колаж фото скріншот з відео, 119-та окрема бригада ТрО Чернігівської області

Нещодавно в Мережі з'явилося жахливе відео, на якому окупанти жорстоко розстрілюють беззбройного українського військового після того, як той вимовив "Слава Україні". СБУ офіційно підтвердила ім'я Героя. Ним є Олександр Мацієвський.

Загиблий був снайпером 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області.

"Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський", - зазначили у повідомленні.

Відомо, що українського Героя окупанти розстріляли 20 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому у лютому 2023 року.

Розстріляли за 'Слава Україні': убитому військовому посмертно надали звання Героя України
Російські окупанти розстріляли Олександра Мацієвського / СБУ
Розстріляли за 'Слава Україні': убитому військовому посмертно надали звання Героя України
Російські окупанти розстріляли Олександра Мацієвського / СБУ

Нині правоохоронці працюють над встановленням окупантів, які жорстоко вбили військового. Слідчі ведуть розслідування за статтею "Порушення законів та звичаїв війни".

Президент України Володимир Зеленський посмертно надав Олександру Мацієвському звання Героя України.

"Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за Україну! Усім, кого ми згадуємо, коли говоримо "Слава Україні!". Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його "Слава Україні!". Герою слава! Героям слава! Україні слава!" – сказав Володимир Зеленський.

Розстріляли за 'Слава Україні': убитому військовому посмертно надали звання Героя України
Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському / скріншот з відео

Розстріл українського військовополоненого

6 березня у Мережі з'явилося страшне відео з українським захисником, який потрапив у полон. На кадрах видно, як він нервує, палить сигарету та каже "Слава Україні". У цей момент окупанти починають його жорстоко розстрілювати. Військовий загинув на місці.

Слід зазначити, що в українського захисника в руках зовсім не було зброї. Можна припустити, що "Слава Україні" він вигукнув у той момент, коли помітив, що його планують вбити. Усе відбулось дуже швидко.

На це відео відреагували в Офісі президента. Глава ОП Андрій Єрмак заявив, що це військовий злочин, який російські пропагандисти будуть намагатися "відбілити".

"Військові злочини культивуються в Росії. І вибілюються їх пропагандою і міфами про "нацистів". Вбивство людини, яка потрапила в полон - ще один приклад цього. А ще це приклад їх національної нікчемності і слабкості. За кожен такий військовий злочин буде розплата. Ніхто не зможе сховатися від неї", - написав Андрій Єрмак.

Мама загиблого військового Парасковія згадала, як син обіцяв, що ніколи не здасться у полон. Саме це він сказав 29 грудня 2022 року. Тоді жінка востаннє почула голос свого сина.

Вже 30 грудня близько 12-ї години зв'язок з Олександром та ще 4 військовослужбовцями зник. Вони переміщувались між позиціями на околицях Соледару та прийняли зустрічний бій, у ворога була значна перевага. Про смерть свого сина Парасковія дізналася 7 січня від його побратимів. Тіло Олександра повернули 14 лютого 2023 року у рамках обміну.

6 березні мати Олександра побачила жахливе відео, на якому видно, як її рідного сина вбивають. У цей момент чоловік був без зброї.

"З появою у мережі відео загибелі моє серце знов сколихнулось. Це був мій Сашко, а потім дзвінок від його сина. Він зі сльозами кричав: "Я бачив, як вбили мого батька!" - згадує мати загиблого воїна.

Інші новини:

Отключить проверкуПремиальные предложения
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти