Пошкоджено два компоненти: ЗМІ з'ясували, що із ЗРК Patriot, який прикрив Київ від ракет 16 травня

18 травня 2023, 08:05оновлено 19 травня 2023, 08:08
Внаслідок російського обстрілу був пошкоджений генератор батареї Patriot і частина електроніки системи.
ЗРК Patriot, уламки ракети
Збиток, завданий ЗРК Patriot, був мінімальним / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, Telegram

У вівторок, 16 травня, російські окупанти завдали масованого ракетного удару по Києву. Під час атаки було пошкоджено два компоненти батареї ЗРК Patriot. Про це пише CNN з посиланням на "офіційного представника США, знайомого з цим питанням".

За даними видання, внаслідок російського обстрілу був пошкоджений генератор батареї Patriot і частина електроніки системи.

За словами трьох інших чиновників США, шкода була мінімальною, а один назвав її "незначною". Система залишалася функціональною впродовж усієї атаки та залишалася в мережі.

відео дня

США направили інспекторів для перевірки системи ЗРК Patriot. При цьому не схоже, що який-небудь з компонентів піддався прямому влучанню російської ракети "Кинджал" або іншого боєприпасу.

Одна з версій полягає в тому, що уламки ракети пошкодили компоненти Patriot, але офіційні особи розглядають й інші варіанти.

Пошкодження системи Patriot - що відомо

Вночі у вівторок, 16 травня, російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування.

З шести літаків МіГ-31к було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47м2 "Кинджал", 9 крилатих ракет "Калібр" - з кораблів у Чорному морі й три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М").

Всі 18 ракет знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України.

У Міноборони країни-агресора заявили, що "Кинджал" влучив у Patriot.

В Міноборони України з гумором відреагували на таке твердження спікера російського оборонного відомства Ігоря Конашенкова.

"Пресслужба Міноборони Росії могутніша за армії більшості країн. Росії навіть не потрібна армія, щоб завоювати весь світ; її державні ЗМІ та прессекретар Міноборони Конашенков більш ніж адекватні", – йдеться у Twitter МО України.

Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заспокоїв українців, пояснивши, що знищити Patriot за допомогою "Кинджалів" неможливо.

"Я хочу сказати: не переживайте за долю Patriot", - сказав він.

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США і ряду країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і з тих пір кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (включає в себе: 36 ПУ ЗУР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗУР PAC-3, 216 зур з удосконаленим наведенням GEM-t, 10 комплектів РЛС з фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти