Після рішення РНБО щодо "УЗ" можливе перезавантаження всіх наглядових рад у держкомпаніях - ЗМІ

3 серпня 2021, 16:53
Члени наглядової ради "Укрзалізниці" відрізняються активною участю в різних скандалах замість того, щоб займатися розвитком компанії.
Укрзалізниця
Після рішення РНБО щодо "УЗ" можливе перезавантаження всіх наглядових рад у держкомпаніях - ЗМІ / cfts.org.ua

Рішення РНБО щодо запровадження тимчасової адміністрації в "Укрзалізниці" та звільнення всього складу правління та Наглядової ради могло бути ініційоване міжнародними партнерами України, які визнали неефективність реформи корпоративного управління на держпідприємствах. Про це пише "РБК-Україна".

Видання нагадує, що члени наглядової ради "Укрзалізниці" відрізняються активною участю у різних скандалах замість того, щоб займатися розвитком компанії й передавати їй свій досвід з інших сфер. На прикладі Сергія Лещенка ЗМІ та експерти регулярно вказують, що серед членів Наглядової ради є люди, які абсолютно не розбираються в залізниці. "Проте багато спостерігачів стверджують, що Лещенку місце в наглядовій раді дісталося не просто так - а з подачі великого постачальника коліс для "УЗ" - компанії Інтерпайп Віктора Пінчука", - йдеться в матеріалі. Також інтереси цього олігарха нібито лобіював відомий західний економіст, який часто коментує питання, пов'язані з Україною, Андерс Аслунд. З ним теж пов'язані певні скандали в наглядовій раді. Наприклад, він вирішив звільнитися, коли під тиском громадськості було ухвалено рішення знизити для членів Наглядової ради зарплати або на певний час взагалі від них відмовитися.

Інтереси логістичного бізнесу лобіює і литовець Адомас Аудіцкас, який також входить до наглядової ради "УЗ". Його підозрювали у сприянні поставкам вживаних вагонів з Росії, які несуть пряму загрозу для безпеки перевезень як вантажів, так і пасажирів. В його офісі правоохоронці навіть проводили обшуки, а його прізвище прямо фігурувало в кримінальних провадженнях за цими епізодами.

відео дня

Багато скандалів, пов'язаних з наглядовою радою "УЗ", так і залишаються в колі залізничників, проте їх результати дуже уважно відстежують іноземні кредитори. Наприклад, екстопменеджер компанії Іраклі Езгубая розповідав про те, як наглядова рада в інтересах приватного бізнесу заблокувала створення і розвиток філії "УЗ Карго".

Усі ці та багато інших фактів з історії наглядової ради "Укрзалізниці" довгий час ігнорувалися Кабміном. Навіть коли тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань зловживань на залізниці закликала звільнити наглядову раду разом з правлінням через участь у різних схемах і махінаціях - її думку проігнорували, - пишуть журналісти.

"Ситуація змінилася, коли в уряді почали отримувати сигнали від посольств "Великої сімки", країни якої більше за інших ратували за проведення в Україні реформи корпоративного управління держпідприємств. Сигнали полягали в тому, що експеримент з "Укрзалізницею", судячи з усього, закінчений і визнаний невдалим, тому його необхідно терміново згортати і шукати інші, альтернативні "історії успіху". В інших держпідприємствах.

Чому було ухвалено таке рішення? Тому що іноземці - як виявилося, навіть з самою кришталево чистою репутацією - не рятують компанію від багатомільярдних розкрадань. А в змові з правлінням вони взагалі "творять дива", - наголошується в матеріалі.

Журналісти додають, що на думку західних експертів, "досягнення" "Укрзалізниці", про які нещодавно писала у своїй довідковій записці Служба безпеки України, краще наводити в приклад при вивченні Кримінального кодексу, ніж при описі "кращих практик".

"Відповідні сигнали отримали і в Апараті Ради нацбезпеки. "Укрзалізниця" вже стояла на порядку денному, однак саме завдяки нашим "західним партнерам", у тексті довідкових матеріалів СБУ з'явилася пряма рекомендація відсторонити керівництво і наглядову раду "УЗ" до формування повноцінних органів управління за стандартами OECD. Приблизно такий же текст як результат перекочував у рішення РНБО, яким уряду дано протокольне доручення розібратися в ситуації.

Надалі "корпоративне перезавантаження в "УЗ" з легкої руки наших західних партнерів, насамперед посольств Великої сімки, дозволить запустити аналогічні процеси і в інших держкомпаніях. Хоча цілком можливо, що спочатку для цього теж знадобиться перелік "аргументів" від Служби безпеки, а потім - рішення РНБО", - підсумовує видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти