Чому Україна не може отримати більше електроенергії з ЄС: названо причину

22 липня 2024, 02:00
220
Існують певні організаційні обмеження, які потрібно подолати, і європейці в деяких питаннях не хочуть їх долати, каже Рябцев.
Чому Україна не може отримати більше електроенергії з ЄС: названо причину
Чому Україна не може отримати більше електроенергії з ЄС / колаж: Главред, фото: УНІАН

Через удари країни-агресорки Росії по енергетиці в Україні запровадженні графіки вимкнення світла. Для того, щоб дефіцит електроенергії був не таким великим, Україна отримує електроенергію з Європи, як допомогу. В інтерв'ю Главреду директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з питань державної політики в паливно-енергетичному секторі Геннадій Рябцев розповів, чи можна збільшити цю цифру допомоги.

"Максимум, який ми можемо отримувати щогодини - це 1,7 гігавата, саме така максимальна пропускна спроможність тих повітряних ліній електропередач, якими Україна пов'язана зі своїми сусідами. В окремі години такий об'єм вдається реалізувати, але не протягом усієї доби, бо існують різноманітні обмеження, які випливають з архітектури мережі систем у Європі. Тобто ми не можемо брати звідти щогодини 1,7 гігаватта, адже якщо ми тягнемо з однієї лінії, то менше стає на іншій. Це схоже на сполучені посудини", - каже він.

Експерт наголошує, що існують певні організаційні обмеження, які потрібно подолати, і європейці в деяких питаннях не хочуть їх долати, оскільки тоді вони самі залишаються без потрібної кількості електричної енергії.

відео дня

"Зараз їхні організаційні обмеження наші оператори спільно намагаються прибирати так, щоб це не загрожувало надійності роботи всієї системи, і щоб Україна могла отримувати більше енергії, ніж вона отримує. Якщо ця робота завершиться успішно до кінця року, то ми будемо отримувати не 1,7 гігават, а приблизно 2 і більше. Але тут ще неоране поле роботи, яку потрібно реалізовувати, адже розв'язання проблеми збільшення імпорту залежить не тільки від української сторони", - додав Рябцев.

Чому Україна не може отримати більше електроенергії з ЄС: названо причину
Які прилади споживають найбільше електроенергії / Інфографіка: Главред

Хто такий Геннадій Рябцев?

Геннадій Рябцев – директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, головний консультант у Національному інституті стратегічних досліджень, професор Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича у Національному університеті "Києво-Могилянська академія". Доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор, державний службовець 6 рангу.

Відключення світла в Україні - останні новини

Нагадаємо, Україна зможе відмовитись від відключень електроенергії для користувачів в осінній період за умови виведення з ремонту 3 енергоблоків АЕС. Про це інтерв'ю Главреду розповів директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з питань державної політики в паливно-енергетичному секторі Геннадій Рябцев.

У середу, 17 липня, в Енергоатомі повідомили, що до енергомережі України після планового ремонту підключили енергоблок-тисячник. Завдяки оперативним діям українських атомників повернення енергоблока в штатний режим значно посилить українську енергомережу.

До того ж, в Україні може збільшитися кількість годин зі світлом. Відбудеться це вже в серпні. Такий прогноз дала речниця Укренерго Марія Цатурян.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти