"Залишаться взагалі без кораблів": Зеленський прямо пригрозив росіянам

7 серпня 2023, 17:40оновлено 7 серпня 2023, 18:13
На думку президента, росіяни створюють патову ситуацию в Чорному морі, а заручником її стають інші країни.
Зеленський корабель
Зеленський пригрозив відповіддю на морські атаки / Колаж: Главред, скріншоти

Якщо Росія продовжить обстрілювати українські порти і домінувати в Чорному морі, Україна буде відповідати тим же - і до кінця війни РФ може залишитися без кораблів. Про це в інтер'ю La Nacion заявив президент України Володимир Зеленський.

"Була угода між трьома сторонами - ООН, Туреччина, Росія. Вони гарантували коридор. Але Росія перекрила Чорне море, наші територіальні води, обстрілюючи, блокуючи, не даючи можливості ні морському транспорту, ні суднам із зерном ходити. Саме тому Україна має довести, що у своїх територіальних водах Україна має право ввозити та вивозити продукцію", - заявив він.

За словами президента, Україна змушена шукати шляхи виходу з блокади, створеної Росією.

відео дня

"Якщо буде блокада, то Україна повинна знайти інший спосіб припинити її. Якщо Росія продовжить домінувати в Чорному морі і блокувати (судноплавство, - ред.), обстрілюючи ракетами, то Україна буде робити те ж саме, що є справедливим захистом наших інтересів", - зазначив президент.

Зеленський зазначив, що РФ, розуміючи, що не виграє війну, створює ситуацію глухого кута, але при цьому ризикує таким чином залишитися без кораблів до кінця війни.

"Якщо вони продовжать стріляти, то до кінця війни вони можуть залишитися без кораблів. І це те, що ми хочемо вам показати", - зазначив президент.

На думку президента, росіяни створюють патову ситуацию в Чорному морі.

"Для них, чесно кажучи, це так само, як вони тероризують нас і весь світ. У шахах це називається пат, так як Росія не здатна перемогти, нас намагаються поставити в цю ситуацію і роблять це теж зі зброєю в руках, з насильством. Тому Україна обов'язково відповість на будь-який напад на наше цивільне населення, на наших зернових брокерів. Ми хочемо показати, що не вони повинні впливати на всіх", - заявив Зеленський.

Російський терор у Чорному морі

Наприкінці липня Державна прикордонна служба України опублікувала відео, де російський військовий корабель погрожує цивільному судну, яке проходило недалеко від одного з українських морських портів.

"Який у вас вантаж? Я попереджаю вас про заборону пересування до портів України. Також перевезення будь-яких вантажів в Україну вважається російською стороною як потенційне транспортування військового вантажу", - погрожували російські загарбники.

У ніч на 2 серпня російські війська атакували за допомогою дронів-камікадзе портову та промислову інфраструктуру на півдні Одеської області.

Як розповів в інтерв'ю "Главреду" економічний експерт Олексій Кущ, Росії потрібна заморозка нинішньої обстановки на фронті. А для того, щоб її заморозити, потрібно спочатку її радикалізувати , зокрема - зривом зернової угоди і обстрілами портової інфраструктури.

В даний час війна розширюється на другу сферу, тобто до сухопутної війни додається ще й морська, зазначив він.

Більше новин про зернову угоду:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти