Окупанти можуть знову напасти з Білорусі, але ціль не Київ – Генштаб

20 жовтня 2022, 15:19оновлено 20 жовтня 2022, 15:49
Армія загарбників може спробувати перерізати шляхи постачання Україні зброї, яку надають нашій державі партнери для захисту від РФ.
Алексей Громов, российские военные, российские войска
Окупанти можуть знову напасти з Білорусі, але ціль не Київ – Генштаб/ Reuters, УНІАН

Російські загарбники можуть повторно атакувати українські території з півночі, зайшовши з Білорусі. Проте їхньою ціллю буде не Київ.

Окупанти можуть спробувати піти в атаку на заході кордону між Білоруссю та Україною, щоб перерізати шляхи, якими, на їхню думку, у нашу державу постачається зброя від західних партнерів. Про це розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу у четвер, 20 жовтня.

"Загроза відновлення російськими збройними силами наступу на північному напрямку зростає. Цього разу напрямок наступу може бути змінений на захід білорусько-українського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн партнерів", – заявив Громов.

Представник Генштабу ЗСУ розповів, що на низці аеродромів та інших військових об’єктів на території Білорусі зараз розгортаються різні підрозділи російських військ. Також в РБ проводяться заходи з підготовки до прихованої мобілізації.

Крім цього, Білорусь продовжує бути майданчиком, з якого російські окупаційні війська атакують Україну – як ракетами, так і дронами-камікадзе. Зокрема, на білоруських аеродромах були помічені літаки МіГ-31, на яких можуть бути крилаті ракети типу "Калібр" для обстрілів території нашої держави.

Якщо Білорусь відкрито атакує Україну, ЗСУ готові відповісти

У той же час зберігається небезпека, що з Білорусі атакувати Україну можуть не лише російські, а й білоруські війська. Генштаб ЗСУ постійно відстежує цю ситуацію.

Громов наголосив, що українські сили зараз проводять заходи, щоб забезпечити надійне прикриття державного кордону України і міста Київ з північного напрямку. ЗСУ будуть готові потужно відповісти, якщо війська Білорусі спробують атакувати нашу державу.

"У разі прийняття противником рішення щодо відкриття так званого другого фронту, а саме – ведення наступальних дій Республіки Білорусь, ми будемо готові до адекватної відповіді", – заявив Громов.

Ризик повторного нападу окупантів з Білорусі

Раніше радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що Путін накопичуватиме свої сили у Білорусі й створить там нове угруповання російської армії. Він може кинути це угруповання у новий наступ на Київ за певних умов. Проте загарбники не будуть готові йти в атаку з півночі найближчим часом – наступ буде можливий лише ближче до Нового року.

У той же час помічник командувача Об'єднаними силами ЗСУ зі стратегічних комунікацій Євген Силкін зазначив, що РФ не зможе накопичити в достатній кількості сили і засоби для організації нового наступу з території Білорусі. Однак навесні 2023 року ймовірність нападу може серйозно зрости.

При цьому у Головному управлінні розвідки Міноборони України вважають, що Лукашенко все більше побоюється рішення прямої участі Білорусі у війні Росії проти України. Якщо Білорусь піде на часткову мобілізацію за прикладом Росії, ситуація буде ще складнішою, ніж у країні-агресорці, і може обернутися соціальним вибухом.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти