ОДТСУ і Укртрансгазу слід розглядати сценарій припинення транзиту газу з РФ - експерт

7 жовтня 2021, 17:05
За словами експерта, потрібно готуватися до гіршого варіанту розвитку подій.
Газ ціни
Транзит газу / Reuters

Україні потрібно розглядати критичний сценарій, при якому транзит російського газу через нашу країну буде зупинений в найближчі місяці.

Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ході ток-шоу Energy Freedom.

"Я б розглядав також і критичний сценарій, що транзит буде нульовий... Ми знаходимося, по суті, в стані війни з Росією і для Росії це одне з головних питань – залишити Україну без транзиту", – сказав він.

відео дня

Експерт висловив сумнів, що існує план надзвичайних заходів на випадок припинення транзиту російського газу через ГТС України, незважаючи на високий ризик і реальність цієї загрози.

"Навіть якщо Nord Sream-2 не буде сертифікований і запущений в експлуатацію, слід очікувати сюрпризу від "Газпрому" в найбільш холодну пору року, що ми залишимося без транзиту. Я б на місці "ОДТСУ" і "Укртрансгазу" ці сценарії реально б розглядав, як абсолютно реалістичні, і готувався б до них", - зазначив Володимир Омельченко.

За його словами, на сьогоднішній день обсяг транзиту різко знизився, а в українських підземних сховищах в режимі митного складу знаходиться багато газу нерезидентів, який поступово виводиться ними за межі країни.

"Якщо ми подивимося статистику ОДТСУ, то у нас зайшло на точку входу 88 (млрд куб м), а на точках виходу 98 (млрд куб м), тобто 10 мільярдів ми зі сховищ викачали, тому що по-іншому не можна пояснити ці цифри", – додав експерт.

Омельченко впевнений, що потрібно готуватися до гіршого варіанту розвитку подій, а не чекати теплої зими і сподіватися на прихильність сусідньої держави.

"Менеджери (ОДТСУ та Укртрансгазу - прим.) повинні розглядати також і критичний сценарій, готуватися до цього, щоб дії "Газпрому" з припинення транзиту нас не застали зненацька", – резюмував він.

Нагадаємо, в грудні 2019 року Росія і Україна підписали контракт про транзит газу до кінця 2024 року. Загальний обсяг транзиту газу на цей період повинен скласти 225 млрд куб.м: 65 млрд куб. м в 2020-му і по 40 млрд куб. м в 2021-2024 рр. дохід від транзиту російського газу з моменту підписання останнього контракту впав в 2,5 рази з майже 3,4 млрд до 1,4 млрд доларів США.

З 1 жовтня цього року "Газпром" зупинив транзит газу через Україну в напрямку Угорщини, обсяг транзиту газу для потреб Угорщини становив 4,5 млрд куб м.в результаті вже в цьому році замість запланованих 40 млрд куб. м транзит складе близько 38 млрд куб. м, відзначають експерти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти