Обов'язкова вакцинація від COVID-19 в Україні: епідеміолог пояснив, що не так з цією ідеєю

20 жовтня 2021, 05:38
Вакцинація - це насправді дієвий інструмент для стримування захворюваності. Але до цього процесу в Україні є низка питань.
вакцина, вакцинація
Чому запровадження обов'язкової вакцинації в Україні є сумнівним - відповідь експерта / Reuters

Влада запроваджує карантин в Україні, виходячи зі своїх політичних потреб, а не епідеміологічних показників. Тому прогнозувати можливе оголошення локдауну складно, заявив у коментарі Главреду лікар-епідеміолог, директор Інституту вакцинології та імунобіопрепаратів Сергій Кравченко.

За його словами, з точки зору епідеміології, жорсткі карантинні заходи ефективні, але Україна, як держава, зараз не може собі дозволити локдаун, оскільки його запровадження завдає значної економічної шкоди.

Епідеміолог також звернув увагу на те, що МОЗ не дає роз'яснень, якими критеріями керується при посиленні тих чи інших профілактичних заходів в країні.

"Причина всього одна - жодних жорстких критеріїв немає, це все робиться в ручному режимі. З цієї ж причини невідомо, чим саме керується влада, коли запроваджують нові посилення карантину", - сказав Кравченко.

читайте такожВ Україні - антирекорд смертей від COVID-19: за добу жертвами стали понад 500 пацієнтівПрокоментував він і впровадження обов'язкової вакцинації для окремих професій. За словами епідеміолога, це насправді дієвий інструмент щодо стримування захворюваності. Але навіть до цього процесу є питання. По-перше, зараз в Україні немає правового механізму для запровадження обов'язкової вакцинації.

"Не кажучи вже про те, що ніхто в Україні не може внести вакцинацію від коронавірусу в календар щеплень, оскільки всі використовувані в Україні вакцини зареєстровані як вакцини "для екстреного застосування", що створює ще одну правову колізію з чинним законодавством. Адже згідно із законом, вносити в календар щеплень можна лише ті вакцини, які пройшли три фази випробувань, чим не може похвалитися жодна вакцина від коронавірусу в Україні, що ставить під сумнів запровадження обов'язкової вакцинопрофілактики", - сказав Сергій Кравченко.

"У питанні подолання епідемії ми зараз перетворилися на африканську країну", - додав він.

Коронавірус і карантин в Україні

В Україні щодня фіксують високі показники захворюваності на коронавірус. Попри це йти на повний локдаун уряд поки не планує. Допомогти протистоянню COVID-19 повинна вакцинація, заявив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Президент України Володимир Зеленський озвучив два шляхи розвитку ситуації з коронавірусом для країни. За словами Зеленського, він не виключає запровадження повного локдауну в Україні.

"Є два шляхи... Вакцинація або локдаун. Ось і все. Ми кожен день перед цим вибором", - заявив президент.

На сьогоднішній день п'ять регіонів України перебувають у "червоній" зоні адаптивного карантину. Це - Запорізька, Одеська, Донецька, Дніпропетровська та Херсонська області. Тим не менш, влада не виключає розширення цього списку. Зокрема, вже є привід "окреслити" червоним грифом і столицю.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що перелік професій, представники яких повинні бути вакциновані, розширять двічі.

Також посилять правила і для міжобласних поїздок. З 21 жовтня їздити на поїздах міжобласного сполучення можна лише при наявності сертифіката про вакцинацію або результату ПЛР-тесту або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який діє 72 години.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти