Нові правила онлайн-торгівлі ліками в Україні: безпека та інтереси споживачів на першому місці

20 травня 2024, 11:38
248
таблетки

Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) підтримала посилення контролю над електронною роздрібною торгівлею ліками, адже це вдосконалює та підвищує захист споживачів від контрафактної продукції та підробок на ринку лікарських засобів.

Про це повідомила директорка АПАУ Ірина Суворова, коментуючи проект урядової постанови "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім АФІ)". Постанова серед іншого пропонує вдосконалити вимоги до здійснення діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та їх доставки споживачам.

"Нові правила відповідають європейським стандартам, де лише ліцензовані суб’єкти можуть розміщувати інформацію про ліки в інтернеті та здійснювати їх продаж. Ця вимога покращить захист споживачів від ризиків, пов’язаних зі зберіганням та доставкою ліків, забезпечить правильний обіг та якість товарів, убезпечить персональні дані клієнтів", - сказала вона.

відео дня

Суворова розповіла, що в країнах ЄС дистанційною торгівлею ліками займаються виключно аптечні мережі, які вже мають ліцензію на роздрібну торгівлю. Директива ЄС також рекомендувала запроватити у всіх країнах єдиний логотип, який розміщується на сайтах аптечних мереж та містить зовнішнє гіперпосилання на офіційний реєстр. Переглянувши цей реєстр споживачі можуть самостійно переконатися у наявності ліцензіції у онлайн-продавця.

Ірина Суворова запевнила, що в проекті постанови відсутня вимога закриття популярних маркетплейсів та агрегатів з бронювання ліків в Україні, що призведе до здорожчання ліків, як це стверджуть деякі учасники ринку. Постанова лише унормовує вимоги до забезпечення якості ліків під час їхнього зберігання та доставки в інтересах безпеки та здоров’я споживачів.

"Заяви про це викривлюють зміст проекту постанови. Ліцензованим продавцям ліків постанова не забороняє об'єднуватись та продавати ліки з одного електронного майданчика. Важливо, щоб діяльність такого макретплейсу також була контрольована, що гарантує якість і безпеку ліків, які купуються з цього спільного майданчика", - пояснила вона.

Нагадаємо, Держлікслужба оприлюднила проєкт постанови КМУ "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім АФІ)".

Основні пункти проекту постанови щодо регулювання електронної роздрібної торгівлі: покращення захисту споживачів від ризиків, пов’язаних зі зберіганням та доставкою ліків; врегулювання дистанційної торгівлі лікарськими засобами, забезпечуючи правильний обіг та якість продукції; вимоги до інформації на сайтах, які здійснюють електронну торгівлю; обмеження продажу ліків через сайти лише ліцензованих суб’єктів; створення переліку суб’єктів, які мають право на електронну торгівлю; дозвіл на спільне використання сайту декількома ліцензіатами для електронної торгівлі. Ці зміни мають на меті забезпечити безпечну та ефективну електронну торгівлю лікарськими засобами, а також захистити права споживачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти