Нова кібератака: хакери "поклали" сайт Prozorro і ресурси судів

17 січня 2022, 15:35
Кібератаці піддалася система державних закупівель Prozorro.
Хакери, вірус, комп'ютери, кібератака
Хакери знову атакували українські сайти / Reuters

В Україні триває кібератака на офіційні веб-ресурси органів державної влади.

Зокрема, у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації повідомили про кібератаку на систему державних закупівель Prozorro.

"Атака на Prozorro Infobox не вплинула на роботу системи закупівель Prozorro. Сьогодні о 08: 00 на сторінці Форуму Prozorro Infobox з'явилося повідомлення, аналогічне тим, що були використані під час кібератаки на інші державні сайти 14 Січня. Сторінка відключена, а фахівці проводять розслідування і працюють над оперативним відновленням роботи форуму", - йдеться в повідомленні.

Нова кібератака: хакери 'поклали' сайт Prozorro і ресурси судів

Крім того, в Шевченківському райсуді Києва заявили про те, що втратили доступ до своїх електронних систем.

"Шевченківський районний суд Києва повідомляє, що 17 січня 2022 року доступ до електронної пошти суду, офіційного веб-сайту суду на порталі "Судова влада", підсистемі "Електронний суд", функціоналу автоматизованої системи документообігу суду (в частині направлення рішень до Єдиного державний реєстру судових рішень, обміну вхідною та вихідною кореспонденцією) припинено з незалежних від суду причин", - йдеться в повідомленні.

Нова кібератака: хакери 'поклали' сайт Prozorro і ресурси судів

На даний момент тривають відновлювальні роботи. Фахівці Державної судової адміністрації у співпраці з органами з протидії кіберзлочинності вживають заходів щодо обмеження шкоди для критичних систем і зберігання даних.

Потужна кібератака на держсайти

У ніч на 14 січня сталася глобальна хакерська атака на сайти уряду України. Не працювали сайти Міносвіти, МЗС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Кабінету Міністрів, Міненерго, сайт Дія.

Служба безпеки України (СБУ) разом з Держспецзв'язком і кіберполіцією розслідує інцидент. За даними СБУ, всього було атаковано понад 70 державних веб-сайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання.

В СБУ заявили, що розслідують причетність спецслужб РФ до кібератаки.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти