Світові ціни на залізну руду падатимуть, конкуренція зростатиме - експерт

3 грудня 2021, 12:37
Каленков не виключає, що Україні на цьому ринку буде дедалі складніше конкурувати через особливості залягання і вмісту заліза в українських рудах.
руда
namtar.ru

Світові ціни на залізну руду в середньостроковій перспективі будуть знижуватися. Про це розповів президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков у коментарі Мінпрому.

Експерт пояснив підйом цін на руду в травні-липні спекуляціями і перебоями у головних постачальників при збереженні обсягів виробництва в Китаї.

За словами Каленкова, зараз ринки охолоджуються, ціни на руду впали. "У середньостроковому прогнозі на півтора-два роки вперед ціни будуть знижуватися", - заявив він.

відео дня

Каленков перерахував причини падіння цін на руду: так, збільшуються потужності з виробництва сировини - Австралія, Бразилія, Південна Африка нарощують обсяги виробництва, інвестують в нові кар'єри.

"А оскільки пропозиція зростає швидше, ніж попит, то це призводить до того, що ціни падають. А так як у глобальних гравців запас за собівартістю досить великий, то цілком можливо, що ціни будуть ще просідати вниз", - додав Каленков.

Крім того, він звернув увагу на одну тенденцію: за останні 15 років частка ринку у основних постачальників зросла з 65% до 75%, з цієї причини менш ефективні виробники йдуть з ринку.

Каленков не виключає, що Україні на цьому ринку буде все складніше конкурувати через особливості залягання і вмісту заліза в українських рудах-до 30% в порівнянні з більш ніж 60% в Австралії й Бразилії.

Також експерт розкритикував прийнятий ресурсний законопроект №5600, на його думку, він негативно вплине на галузь. Адже багато країн практикують прив'язку рентної ставки до індексу цін, наприклад, коригування на вартість логістики. Так, у світі дана ставка плоска, на рівні 3,5%, А в Україні прогресуюча - до 10%. За словами Каленкова, збільшення рентних платежів скорочує можливість бізнесу інвестувати в розвиток виробництва. "А оскільки українська держава вимиває гроші з реального сектора, то бізнес залишиться недофінансованим і це призведе до зниження нашої конкурентоспроможності", - резюмував він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти