Ліквідація Пригожина - зухвалий вчинок, Путін відкрив скриньку Пандори - експерт

24 серпня 2023, 13:04
Після заколоту Пригожина глава Кремля Путін виглядав в очах росіян погано, тепер він показує, що контролює ситуацію, вважає Валерій Клочок.
Путін, Пригожин
Загибель Пригожина могла бути інсценуванням, але, швидше за все, він загинув - експерт / Колаж: Главред, фото: скріншот YouTube

Версій щодо інциденту з ватажком ПВК Вагнер Євгеном Пригожиним багато, не можна виключати і інсценування смерті. Але Пригожин, швидше за все, загинув. Директор Кремля Володимир Путін після заколоту Вагнер був дискредитований в очах росіян, а тепер показує, що контролює ситуацію. Але Путін своєю зухвалою поведінкою відкрив скриньку Пандори, і в країні-агресорі Росії буде чимало незадоволених ліквідацією Пригожина. Про це заявив політичний експерт і керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

В інтерв'ю Главреду він розповів про те, що версію з інсценуванням загибелі Пригожина виключати не можна. Якщо він живий, то вже не зможе повернутися у великі процеси в Росії.

"І велика ймовірність того, що Пригожин з усією командою вже не повернеться на арену. Тому що поява Пригожина в Африці – це знаковий момент, який доводить, що все йшло за сценарієм, який багато хто озвучував, а саме що Пригожин буде переміщений до Африки для виконань завдань Путіна. Версія з інсценуванням має право на життя, ми не можемо її заперечувати. Багато хто переконаний, що Пригожин, мабуть, відпочиває десь на Балі та пʼє шампанське. Але як йому повертатися? Він звик бути на вістрі подій, і я далекий від думки, що сприймуть адекватно, якщо б він інсценував власну смерть. І це, в першу чергу, не вигідно йому, тому що на цей період, поки його гіпотетично не буде при командуванні, хтось має виконувати конкретні завдання, які ставлять зараз ПВК "Вагнер" і в Білорусі, на кордонах з Польщею, Литвою, Латвією, і безпосередньо в Африці. Два дні тому ми стали свідками відео, де Пригожин казав, що поїхав до Африки щось робити. Завдання він не озвучував, але факт залишається фактом", - вважає Клочок.

відео дня

"Путін показує, що контролює ситуацію"

За його словами, заколот Пригожина дискредитував Путіна в очах росіян, а тепер глава Кремля показав, що контролює ситуацію.

"Гіпотетично ми допустимо, що ФСБ передбачали такий варіант, але я далекий від думки, що вони не виконають свою роботу до кінця. Тобто версія, що Пригожина вже немає, як на мене, завершальна. Є цікавий нюанс, який був пов'язаний саме з публічною неповагою Пригожина до Путіна. Після заколоту Пригожина (інакше назвати це не можна, хоч і були версії про нібито домовленість Путіна з Пригожиним) Путін виглядав в очах багатьох росіян, кажучи літературно, непривабливо, бо на його адресу лунало багато критики. Та й його зустріч з очільниками "Вагнера" була дивною, і зараз ми бачимо її продовження. ПВК збережена, виконує свої завдання, ватажки знайдуться – це не буде великою проблемою", - додав експерт.

Суровікіна могли ліквідувати

Аналітик припустив, що головнокомандувач ВКС РФ Суровікін, про відставку якого раніше повідомляли пропагандисти, теж може бути ліквідований.

"Але головна проблема з невдоволенням діями Путіна (бо Шойгу діє саме від його імені) прибрана. Путін у такий спосіб показує, що він контролює ситуацію, і знищує всіх незгодних, хто піднімає голову. Згадаємо тут історію з Суровікіним, який за офіційними даними звільнений. Хоча, певно, він вже також ліквідований, бо Путін такого не пробачає. До того ж, озброєння броньованою технікою Росгвардії вказує на те, що він має свою приватну армію (бо 200 тисяч осіб – це доволі велика армія), яка готова його захищати навіть від таких кампаній, як пригожинська, у якої раніше були літаки та все інше", - сказав Клочок.

Також він додав, що Путін відкрив скриньку Пандори і тепер буде чимало незадоволених тим, що трапилося. У загибелі Пригожина звинуватять Україну.

"А тепер про наслідки цього. Путін відкрив скриньку Пандори, бо в Росії зараз буде чимало невдоволених такою зухвалою поведінкою Путіна. Звісно, видадуть версію, що це був терористичний акт, до якого нібито причетні Буданов з Малюком чи американська розвідка. Тому, швидше за все, перекладуть вину на когось, і на цьому все завершиться, перегорнуть сторінку та підуть далі. Але 23 червня був початок історії з Пригожиним, а 23 серпня вона завершилась. Я допускаю, що можу помилятися, але ця ситуація мені видається саме такою. Тим паче що загибель Пригожина була лише питанням часу", - підкреслив Валерій Клочок.

У Росії розбився літак з Пригожиним

У середу ввечері, 23 серпня, у Тверській області Росії впав літак з Пригожиним. Загинули всі, хто знаходився на борту його бізнес-джета "Embraer Legacy 600". Повідомляється, що в літаку був сам Пригожин і його соратники, серед яких і Вагнер – Дмитро Уткін.

Британські журналісти видання Financial Times отримали інформацію, згідно з якою літак Пригожина збила російська ракета ППО. Співрозмовник британців вказав на причетність до падіння літака режиму Путіна.

Аналітики американського Інституту вивчення війни дотримуються точки зору, згідно з якою Путін "майже напевно" наказав убити Пригожина, а ПВК Вагнера "здується". Путін, таким чином, помстився за заколот і своє приниження.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти