Путін готується до громадянської війни, смерть Пригожина стане каталізатором - Клочок

24 серпня 2023, 09:30оновлено 25 серпня 2023, 13:14
Зухвале знищення Пригожина може стати каталізатором процесів у РФ, до яких Путін готується, переконаний експерт.
Путін готується до громадянської війни, смерть Пригожина стане каталізатором - Клочок
Смерть Пригожина может запустити невідворотні внутрішні процеси в РФ - Валерій Клочок / Главред

У середу, 23 серпня, бізнес-джет, що належав ватажку ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину, впав у Тверській області. Усі пасажири, які були в літаку, загинули. При цьому на борту, як повідомили у Росавіації, перебувало і керівництво ПВК "Вагнер" - Євген Пригожин та Дмитро Уткін. Слідчий комітет Росії розпочав кримінальне провадження за статтею про порушення правил безпеки експлуатації літака, хоча очевидці події повідомляли про два вибухи, що може свідчити про збиття літака російською ППО.

В інтервʼю Главреду політичний експерт та керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розповів, чи може смерть Пригожина бути інсценуванням, чи станеться новий похід на Москву, та що буде з ПВК "Вагнер".

Як ви гадаєте, чи міг інцидент з Пригожиним бути інсценуванням, і яка тоді його мета?

відео дня

Звісно, версій дуже багато. На момент нашої розмови виявили тіла восьми загиблих. Ще двох шукають, але смерть Пригожина ніхто не коментує, окрім того, що Росавіація повідомила, що він перебував на борту.

І велика ймовірність того, що Пригожин з усією командою вже не повернеться на арену. Тому що поява Пригожина в Африці – це знаковий момент, який доводить, що все йшло за сценарієм, який багато хто озвучував, а саме що Пригожин буде переміщений до Африки для виконань завдань Путіна.

Версія з інсценуванням має право на життя, ми не можемо її заперечувати. Багато хто переконаний, що Пригожин, мабуть, відпочиває десь на Балі та пʼє шампанське. Але як йому повертатися? Він звик бути на вістрі подій, і я далекий від думки, що сприймуть адекватно, якщо б він інсценував власну смерть. І це, в першу чергу, не вигідно йому, тому що на цей період, поки його гіпотетично не буде при командуванні, хтось має виконувати конкретні завдання, які ставлять зараз ПВК "Вагнер" і в Білорусі, на кордонах з Польщею, Литвою, Латвією, і безпосередньо в Африці. Два дні тому ми стали свідками відео, де Пригожин казав, що поїхав до Африки щось робити. Завдання він не озвучував, але факт залишається фактом.

Гіпотетично ми допустимо, що ФСБ передбачали такий варіант, але я далекий від думки, що вони не виконають свою роботу до кінця.

Тобто версія, що Пригожина вже немає, як на мене, завершальна. Є цікавий нюанс, який був пов'язаний саме з публічною неповагою Пригожина до Путіна. Після заколоту Пригожина (інакше назвати це не можна, хоч і були версії про нібито домовленість Путіна з Пригожиним) Путін виглядав в очах багатьох росіян, кажучи літературно, непривабливо, бо на його адресу лунало багато критики. Та й його зустріч з очільниками "Вагнера" була дивною, і зараз ми бачимо її продовження. ПВК збережена, виконує свої завдання, ватажки знайдуться – це не буде великою проблемою.

Але головна проблема з невдоволенням діями Путіна (бо Шойгу діє саме від його імені) прибрана. Путін у такий спосіб показує, що він контролює ситуацію, і знищує всіх незгодних, хто піднімає голову. Згадаємо тут історію з Суровікіним, який за офіційними даними звільнений. Хоча, певно, він вже також ліквідований, бо Путін такого не пробачає. До того ж, озброєння броньованою технікою Росгвардії вказує на те, що він має свою приватну армію (бо 200 тисяч осіб – це доволі велика армія), яка готова його захищати навіть від таких кампаній, як пригожинська, у якої раніше були літаки та все інше.

А тепер про наслідки цього. Путін відкрив скриньку Пандори, бо в Росії зараз буде чимало невдоволених такою зухвалою поведінкою Путіна. Звісно, видадуть версію, що це був терористичний акт, до якого причетні Буданов з Малюком чи американська розвідка.

Тому, швидше за все, перекладуть вину на когось, і на цьому все завершиться, перегорнуть сторінку та підуть далі. Але 23 червня був початок історії з Пригожиним, а 23 серпня вона завершилась. Я допускаю, що можу помилятися, але ця ситуація мені видається саме такою. Тим паче що загибель Пригожина була лише питанням часу.

А чому так довго Путін вичікував, цілих два місяці, при чому, як стверджує Росавіція, Пригожин був у списку пасажирів. Чому не можна було якось тихо це вирішити, а замість цього його літак показово збили?

Перш за все треба подивитися, за якою траєкторією летів літак, і чому там могло спрацювати ППО. Але я не дуже вірю в цю версію. Однак є й зовсім конспірологічна версія, якої я б не відкидав. Вона полягає в тому, що інші служби Росії, які хотіли б замінити Шойгу та Герасимова, могли підставити Путіна збиттям літака Пригожина. Але тоді можлива заява, мовляв, не додивилися. Зверніть увагу – люди в Росії "зʼїли" знищення кількох бортів під час маршу Пригожина з російськими офіцерами всередині. І я далекий від того, що росіяни так само не проковтнуть ту версію, яка наразі вигідна Путіну. Тим паче, що Путін, який виступав під час цього з нагоди 80-річчя Курської битви, демонструє цим свою байдужість.

Тому я поки що не вірю, що Путіна починають підставляти. Скоріше, розпочнуться інші процеси, бо це сигнал тим, хто проти Путіна. Мовляв, якщо хтось виступає проти, то він буде знищений. І я сумніваюся, що такі люди заховаються і вичікуватимуть у системі Путіна. Швидше за все ні, бо таке зухвале знищення Пригожина може стати каталізатором процесів у РФ, до яких Путін готується. Невипадково я згадував про Росгвардію, яку він потужно озброював. Бо який у цьому сенс, якщо все під контролем?! А от броньована техніка свідчить, що Путін може готуватися до заворушень а-ля громадянської війни в РФ.

До речі, була заява частини "вагнерівців", які, фактично, звинуватили у цьому інциденті владу. Якщо Путін готується до заворушень, чи можуть їх спровокувати "вагнерівці" за певної підтримки?

Такий варіант можна розглядати, але раніше ви поставили питання щодо того, чого два місяці чекав Путін. Він послідовно створював ситуацію, щоб ПВК "Вагнер" можна було передати під інший контроль.

Йому треба було каналізувати всю цю історію. Велика частина "вагнерівців" перемістилася до Білорусі. Їм поставили завдання – займатись Польщею, Латвією та Литвою, провокувати ситуацію. Частину представників ПВК вже вивезли до Африки, тобто їх розсередили.

Путін готувався до цього, бо якщо б він одразу знищив Пригожина, могли піднятися заворушення серед "вагнерівців".

Але частина "пригожинців" підписали контракти з міністерством оборони РФ, ще певна частина отримала поблажки, частину взяли під контроль, і потихеньку Путін дійшов до точки знищення командування ПВК "Вагнер". Є думка, що зеки ідеологічно віддані комусь, але це далеко не так. Бо "Вагнер" – це, швидше, про гроші, від ідеї вони далекі.

І хоча Пригожин нібито і проявляв якісь політичні амбіції, але я, відверто кажучи, сумніваюсь, що саме це було його кінцевою метою. Швидше за все, він хотів отримати нові фінансові потоки, а ті, хто його використовував, думали про владу. Я не виключаю, що зараз цю ситуацію можуть використовувати, щоб домогтися влади. А як воно буде надалі – будемо бачити.

Так чи інакше, тема Пригожина буде топ-темою і за кордоном, і тут неважливо, збивали літак чи ні.

Загалом ця ситуація поки що вигідна Путіну. Тому він пішов ва-банк, коли пішов на знищення очільників "Вагнера", провокуючи цим тих, хто йому протистоїть. А такі люди в РФ точно є.

До речі, зʼявлялася інформація, що у Великій Британії ПВК "Вагнер" можуть визнати терористичною організацією. Цей інцидент якось вплине на цей процес – чи прискориться він, якщо не буде дійових осіб?

Я думаю вони, навпаки, можуть забути про цю історію. Раніше їхнє пояснення було дивакуватим. Мовляв, ми не можемо "Вагнер" терористичною організацією, тому що вийде так, що Росія – терористична країна, бо Путін підтвердив, що РФ фінансувала ПВК "Вагнер".

Зараз вийде так, що "Вагнера" немає, цю ПВК якось переназвуть, або вона далі діятиме на певній території. Тобто зʼявився певний часовий проміжок, упродовж якого Лондон буде мовчати. Що, до речі, вигідно і США, які теж відтермінували цю історію. Так само, як і питання арешту Путіна. Бо як заявив Держдеп США, навіть попри ордер МКС на арешт Путіна, його не арештують, допоки він є президентом Росії. Тобто зараз надсилають дипломатичні сигнали, щоб змоделювати вигідну для Заходу ситуацію в РФ. Бо питання не лише у тому, щоб розірвати логістичні звʼязки з РФ, а й переналаштувати їх в інтересах інших держав. Саме тому світ наразі активно працює з країнами третього світу.

Гіпотетично Пригожин може виявитися живим і через деякий час зʼявитися, заговорити про замах проти себе і знову почати працювати проти Путіна чи його оточення?

Я не виключаю таких варіантів. Але це настільки велика і делікатна гра, що, як на мене, її витягнути до краю буде дуже складно. Керівники "Вагнера" підтвердили загибель Пригожина, тому, швидше за все, Пригожин більше мертвий, ніж живий. Тому навіть ті, хто моделює таку ситуацію, розуміють, що отримають спротив. Бо Путін розуміє, що його хочуть скинути, і він готується. Тому Пригожина швидше треба було вбити, ніж залишити живим. Багато хто говорив, що Пригожин – не жилець, бо такі довго не живуть. І якщо ти робиш заявку на лідера нації, то ти маєш мати політичну підтримку. Як на мене, Пригожин, особливо з його бекграундом, зарано стартував. Однак я скептично ставлюся до того, що з часом він може "ожити". Це так само, як про Гітлера колись говорили. Навіть якщо і так, то він все життя житиме на островах, ніхто і не дізнається про нього. А так, немає Пригожина – немає проблеми.

Якщо дійсно і Пригожин, і Уткін загинули в літаку, як тоді Путін зможе використовувати "Вагнер"? Який у нього план?

Він був очевидним і раніше. Місяць-півтора тому, коли лише розпочалася історія з так званим маршем справедливості і походом до Білорусі, я порівнював цю версію з тією, яка лунала від багатьох експертів ще восени минулого року, а саме що 90 тисяч росіян перекинуть до Білорусі, і вони нападуть на Україну.

Такий контингент створював би реальну загрозу для України, бо перед початком повномасштабного вторгнення на навчаннях в Білорусі перебували 100 тисяч військових РФ, які тоді були озброєні та підготовлені. Білорусь витягнути інфраструктурно 90 тисяч не може. "Вагнерівців" за визначенням стільки не було, а коли вони переїхали до Білорусі, це виглядало дивно. Наче буде якесь продовження історії, до того ж вони почали загострювати ситуацію на кордоні з Польщею, яка дуже стурбована з цього приводу і закриває кордони з Білоруссю, Латвія теж запроваджує додаткові заходи. Тобто вони чітко розуміють цю загрозу, але для Путіна важлива не Білорусь, а Африка, бо це той континент, за який точиться боротьба.

Для порівняння – торгівля Африки та Китаю близько 130 мільярдів. Це – немало, а перспективи – ще більші. Путін розуміє, якщо він там матиме свій інтерес, то зможе впливати і в військовому плані, тому що там війська треба менше, щоб завоювати якусь країну. Це ж не Україна, там не буде такого серйозного спротиву. Тому кінцевою метою Путіна у переміщенні "Вагнера" до Білорусі є Африка, і вони туди легко переміщуються повітрям транспортним літаками.

А створюючи конфлікт на африканському континенті, виникає і величезна кількість біженців, яких перевозять до Білорусі, і вони починають атакувати кордон Литви, Латвії і Польщі так само, як це робили сирійці. Тобто нічого вигадувати не треба, особливо на тлі того, що РФ не досягає потужних успіхів на фронті в Україні. Тому тут Путін діє у своїй парадигмі, створюючи точки конфліктів, як це було у Південній Осетії, Абхазії. Зараз такі претензії час від часу виникають до Казахстану, тож я не виключаю і війни РФ з Казахстаном рано чи пізно. До того ж, росіяни качають ситуацію на Балканах, адже серби, хоч і живуть ЄС, досі не стали проєвропейськими. А "Вагнер" – дуже зручний інструмент, щоб моделювати політичну ситуацію через силовий вплив.

Якщо ви вже згадували про Білорусь, то хотіла б уточнити – що буде з Лукашенком? Коли починався цей так званий марш Пригожина, Лукашенко давав чесне слово, що з Пригожиним нічого не станеться. Чи бʼє ця ситуація по позиціях Лукашенка, та чи може нею скористатися Кремль?

Абсолютно ні, жодним чином. Його ця ситуація зовсім не обходить, тим паче, що інцидент стався у повітряному просторі Росії. Він може лише сказати: "Я Женю знал лично, он хороший был парень, мы соболезнуем и верим, что найдем ему достойную замену, и "Вагнер" будет работать дальше". Приблизно так і виглядатиме його спіч, але Лукашенка це не зачепить.

Бо Лукашенко отримав багато козирів у цій історії. Його заява про проведення переговорів, як йому там ставили ультиматуми, як Пригожин його послухав, коли він прямо говорив, що виконував одну роботу з Путіним. Мовляв, ми з Путіним рівні, і ви маєте мене слухати. Навряд чи Лукашенко після історії з Пригожиним зазнає репутаційних втрат. Вони з Путіним одного поля ягоди. Однак Лукашенко хитріший, ніж Путін в силу економічних обставин, які у нього склалися. Адже Білорусь не має такого величезного потенціалу за рахунок вуглеводів, як Росія. Тому Лукашенко за 30 років навчився "петляти". Я не в захваті від цього покидька, бо він однаково відповідальний за війну проти України. Але він дійсно дуже досвідчений диктатор, який вміє тримати владу в руках у будь-який спосіб.

Хто такий Валерій Клочок

Валерій Клочок - громадський та політичний діяч, магістр державної служби.

З 2017 року активно займається політичною та економічною аналітикою.

З 2022 року – керівник Центру громадської аналітики "Вежа", голова благодійного фонду "Нова дорога".

З 2020 по 2022 рік співпрацював з незалежною неурядовою організацією Growford Institute (Think Tank), яка здійснює стратегічні глобальні дослідження у сфері економіки та фінансів, оцінює системні ризики та розробляє оптимальні моделі економічного розвитку для країн, регіонів і світу в цілому.

З 2016 по 2018 рік – голова центрального виконавчого комітету всеукраїнської партії.

З 2006 по 2016 рік – керівник прес-служби народного депутата, керівник прес-служби всеукраїнської партії.

З 2010 року – дотепер – засновник, директор приватного підприємства.

З 2005 по 2006 рік – головний консультант секретаріату депутатської фракції у Верховній Раді України ІV скликання.

2005 рік (з березня по жовтень) – начальник відділу з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю (прес-служба) Державної митної служби України, радник митної служби ІІІ рангу.

З 2004 по 2005 роки – прес-секретар депутатської групи у Верховній Раді України ІV скликання.

З 2003 по 2004 роки – інспектор відділу освіти районної державної адміністрації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти