Ліквідація МСЕК: у Раді пояснили, як виконуватимуться функції до реформування

25 жовтня 2024, 11:02
301
Міністр звільнив керівника після всіх цих гучних скандалів, так само як і керівника центральної МСЕК.
ВР, инвальдность
ВР, инвальдность / Колаж: Главред, фото ua.depositphotos.com, фото: УНІАН

Як працюватимуть медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) до реформування пояснив в ефірі телемарафону голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Як пояснив Радуцький, МСЕК працюватимуть до 1 січня 2025 року.

"Сьогодні дякую уряду, дякую міністру. До кінця тижня має бути ліквідована центральна МСЕК, яка знаходиться в Києві", - зауважив він.

відео дня

За словами нардепа, регіональні МСЕК ще будуть "до 1 січня працювати, на жаль, по старій системі".

Що таке МСЕК?

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад в системі охорони здоров'я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності, пише Вікіпедія.

"Але під тим контролем, який сьогодні там буде, я сподіваюся, що до кінця року в нас гучних вже якихось скандалів не буде. Я ж не думаю, що ці люди безсмертні та безстрашні. Вони мають розуміти, що на них сьогодні дивиться вся країна. Тому я думаю, що трошки буде простіше. Бо ми не можемо сьогодні залишити людей без такої комісії", - розповів голова комітету ВРУ.

Як пояснює Радуцький, наприклад, комусь, потрібне протезування. Однак є "ще багато речей".

"Тобто ми не можемо сьогодні сказати, що от МСЕК немає, чекайте до 1 січня, поки з'явиться щось нове", - додав Радуцький.

За його словами, функції київської центральної МСЕК - "функції контролю і куди можна поскаржитися чи скасувати рішення районної МСЕК" - передані місту Дніпро, Інституту МОЗ. Він і займається такими експертизами.

"Де, до речі, міністр звільнив керівника після всіх цих гучних скандалів, так само як і керівника центральної МСЕК. Я думаю, що до січня уряд зробить все максимально для того, щоб люди не відчули цього перехідного періоду", - підсумував нардеп.

Скандал з МСЕК - що відомо

Нагадаємо, 4 жовтня правоохоронці викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина у незаконному збагаченні. Під час обшуків у них вилучили близько 6 мільйонів доларів готівкою в різних валютах.

Згодом з’ясувалося, що майже всі прокурори Хмельницької області отримали інвалідність другої групи завдяки скандально відомій очільниці обласної МСЕК, Тетяні Крупі.

Голова СБУ Василь Малюк повідомив, що у 2024 році за матеріалами СБУ було висунуто підозри 64 посадовцям МСЕК, 9 з яких вже отримали вироки. Також за ініціативою СБУ анульовано 4106 висновків про інвалідність, які видавалися за підробленими документами.

22 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про ліквідацію МСЕК у зв'язку зі скандалом із незаконними інвалідностями для прокурорів.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко сказав, кому передадуть функції МСЕК. За його словами, кластерні і надкластерні лікарні - це результат госпітального планування, яке провело МОЗ. Ці заклади "забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямків надання меддопомоги".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Новини партнерів
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти