Кубраков презентував план реформ для портової галузі

30 липня 2021, 15:28
Міністр інфраструктури пояснив, що у найближчі 5 років на оновлення українських портів необхідно близько 17 млрд грн капітальних інвестицій.
Кубраков презентував план реформ для портової галузі

Ступінь зношеності стратегічно важливої портової інфраструктури в Україні сягнула рекордних 80%, відтак Міністерство інфраструктури запроваджує низку змін, які дозволять покрити потребу в капітальних інвестиціях. Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

План змін було презентовано на засіданні Національної ради реформ у четвер, 29 липня.

Кубраков пояснив, що у найближчі 5 років на оновлення українських портів необхідно близько 17 млрд грн капітальних інвестицій.

відео дня

"У той час коли портова інфраструктура країн ЄС та інших наших сусідів дотується державою, ми роками не тільки не підтримували, але й забирали у держбюджет кошти, які мали б спрямовуватися на підтримку та розвиток інфраструктури", - зазначив міністр.

Мінінфраструктури ініціювало зміну дивідендної політики – зниження виплат від Адміністрації морських портів України та держстивідорів в держбюджет до рівня 30%. На думку Кубракова, такі зміни дозволять більше ніж на половину покрити потребу в капітальних інвестиціях.

Кубраков презентував план реформ для портової галузі

Розглядаються й інші сценарії взаємодії з інвесторами, найбільш пріоритетним з яких є концесія.

"До кінця року буде завершена передача в концесію ДП "Стивідорна компанія "Ольвія" та ДП "Херсонський морський торговий порт". Наразі реалізація концесійної угоди ускладнена бюрократичними процедурами. Необхідно імплементувати міжнародний досвід, щоб спростити процес передачі об'єктів концесії інвестору", - написав міністр.

Паралельно триває розробка комплексних дозволів на будівництво об'єктів портової інфраструктури та їх обслуговування, а також змін в законодавство щодо подовження термінів оренди для наявних портових операторів.

Кубраков презентував план реформ для портової галузі

За словами Кубракова, оновлення потребує не тільки портова, а і припортова інфраструктура. До кінця цього року буде проведена модернізація порту "Южний", одночасно з завершенням укладання та електрифікації залізничних колій дільниці Чорноморська – Берегова.

У рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" відбувається створення 5,3 км автодороги, що з’єднає М-28 Одеса – Южний з Одеським морським портом. Також реалізуються проєкти розвитку інфраструктури в портах Чорноморськ, Миколаїв, Маріуполь.

Як раніше заявив заступник голови ОП, координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко, держава планує віддати більшість портів у концесію, залишивши лише ті, які є найвигіднішими з економічної точки зору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти