Дослідження VoxUkraine спростувало фейки про реформу містобудівництва

15 липня 2021, 16:57
Зокрема наголошується, що критика законопроєкту про реформування системи містобудівного контролю та нагляду №5655 виявилася неправдивою та маніпулятивною.
Дослідження VoxUkraine спростувало фейки про реформу містобудівництва

Критика законопроєкту про реформування системи містобудівного контролю та нагляду №5655, прийнятого напередодні у першому читанні, виявилася неправдивою та маніпулятивною. Такого висновку дійшли експерти аналітичної платформи "VoxUkraine", провівши спеціальне дослідження.

"VoxUkraine" по пунктах розібрали висловлену критику. Так, експерти спростували тезу про те, що після прийняття закону ФОПи будуть лобіювати інтереси забудовників.

Законопроєкт визначає такі органи, які стежитимуть за дотриманням замовниками/підрядниками вимог містобудування:

відео дня
  • центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань містобудівного контролю
  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;
  • уповноважені особи з містобудівного контролю.

Саме останню категорію — уповноважених осіб – необґрунтовано назвали "ФОПами за контрактом".

"Фізичні-особи підприємці взагалі не згадуються у статтях про містобудівний контроль або як органи, що здійснюють такий контроль. Запропонована в проєкті стаття 66 уточнює, яким критеріям повинні відповідати уповноважені особи: наявність статусу юридичної особи; наявність у своєму складі інженерів з відповідною кваліфікацією; наявність не менше трьох (в окремих випадках - не менше п'яти) осіб, які працюють у цій організації за трудовими чи цивільно-правовими договорами", — зазначили експерти.

Юридична особа, що відповідає вищевказаним критеріям, може подати заяву для реєстрації себе як уповноваженої особи до центрального органу, який перевірить відповідність критеріям та вірогідність наданої інформації. У разі успішної реєстрації уповноважені особи мають право укласти із замовником будівництва договір про містобудівний контроль.

Крім цього, дослідження виявило, що неправдою виявилися інші судження критиків: наприклад, про те, що авторство архітекторів знівелюють, систему розбалансують, а також узаконять корупцію на об’єктах, які будуються за державні кошти.

Одна зі співавторів законопроекту №5655 Олена Шуляк, яка й ініціювала фактчекінг, висловила надію, що дослідження "розставить усі крапки над "ї"".

"Розумію, що читати понад 400 сторінок законопроєкту, а тим більше компетентно в ньому розібратися — справа нелегка. Добре, що нам з цим допомогли аналітики", — сказала вона.

Нагадаємо, законопроект №5655 було прийнято у першому читанні 1 липня. Він має зробити більш ефективним державне управління у сфері містобудівної діяльності та мінімізувати корупцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти