Експерти пояснили, чому в українських лікарнях великі проблеми з киснем

24 грудня 2020, 10:23
На думку фахівців, проблеми з киснем в лікарнях виникли через двох факторів.
Кисень
Кисень / УНІАН

До пандемії COVID-19 в кисні потребувала дуже невелика кількість пацієнтів українських медичних закладів. Саме тому багато відділень і навіть цілі лікарні, які не працювали із захворюваннями легенів і дихальних шляхів, не мали доступу до нього

Про це повідомляє портал РБК-Україна. Про велику проблему з киснем в українських лікарнях говорять практично всі опитані журналістами експерти.

"Про те, що виникнуть проблеми з киснем, говорили ще навесні. Ще тоді всі говорили, що цю проблему потрібно вирішувати. Але на тому етапі вище керівництво все проґавило", - заявила волонтер Леся Литвинова. Благодійний фонд "свої", яким вона керує, регулярно підтримує онко- і паліативних пацієнтів і паралельно допомагає хворим COVID-19 з киснем.

Проблема з киснем знайшла величезний масштаб ще й тому, що деякі керівники й місцева влада не поставилися серйозно до неї.

"Знаєте, поки смажений півень не клюне, то багато хто не переймається. Частина керівників медзакладів нарощували свої потужності. А частина - вважали, що все якось обійдеться, що до осені не буде різкого сплеску захворюваності. Раніше не було такого попиту на кисень, тому розв'язати цю проблему було простіше", ‒ заявив президент асоціації анестезіологів і один з експертів МОЗ Сергій Дубров.

Далі ‒ попри те, що МОЗ виділило на забезпечення лікарень киснем в листопаді 572 млн гривень, а в листопаді - ще близько 900 млн гривень, кисневі апарати виявилися в дефіциті. Причини - стрімкий наплив пацієнтів і роздуття попиту.

читайте такожВчені назвали смертельний рівень кисню для хворих COVID-19

Нагадаємо, раніше Главред повідомляв:

  • Керівник МОЗ Максим Степанов заявив - коронавірус в Україні останнім часом поширюється швидкими темпами. У Києві, Харківській та Черкаській областях недостатня кількість ліжок з киснем.
  • Загалом по Україні станом на кінець листопада 2020 року налічувалось 12 168 таких ліжок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти