Експерти пояснили, чому знижується ефективність COVID-вакцин

4 вересня 2021, 03:02
Препарати, які сьогодні використовуються у світі, розроблялися під "уханьскій" варіант коронавірусу. Щоби вижити, вірусу потрібно міняти свій вигляд.
Вакцина
Ефективність вакцин знижується через те, що коронавірус змінюється генетично / Reuters

Ефективність вакцин від коронавірусу падає, і на це є низка причин, зокрема це мутації – тому що вірусу потрібно змінюватися, щоб організм продовжував його пропускати.

Як пояснив РБК-Україна імунолог Борис Донський, препарати, які сьогодні використовуються в світі, розроблялися під "уханьський" варіант коронавірусу. Щоби вижити, вірусу потрібно міняти свій вигляд.

Професор Володимир Широбоков зазначив, що дані про скорочення ефективності вакцин збіглися за часом атакою "Дельта"-штаму коронавірусу. За його словами, у більшості нових варіантів вірусу відбулися мутації в гені, який кодує саме s-білок. Так коронавірус намагається знайти щілини в колективній імунній відповіді.

"Ефективність вакцин знижується через те, що вірус змінюється генетично. І це буде продовжуватися, тому що це дуже молода емерджентна інфекція (надзвичайна, непередбачена, - ред.) ",- сказав Широбоков.

Крім того на руку коронавірусу і проти вакцин грає і третій фактор - це час. Різні дослідження показують, що через кілька місяців захист від щеплень слабшає, але не сильно.

Масштабний аналіз наукового центру Zoe covid показав, що через півроку після другого уколу вакцина Comirnaty захищає на 74%, у AstraZeneca через 4-5 місяців після курсу вакцинації цей показник становить 67%.

читайте такожЛікар з Ізраїлю пояснив, яка вакцина ефективніша від COVID-штаму Дельта

Творці Pfizer визнали, що ефективність їхніх препаратів знижується через півроку до показника 84%. У компанії Moderna, навпаки, стверджують, що їхня вакцина зберігає захист на рівні 93% навіть через шість місяців.

Вакцини проти коронавірусу - про що раніше писав Главред:

Дослідники стверджують, що ефективність РНК-вакцин істотно знизилася. Зокрема, вона впала з 91% до 66%. Йдеться про препарати виробників Pfizer і Moderna.

У свою чергу, академік НАН України Сергій Комісаренко заявив, що останні наукові дослідження показали найбільшу ефективність від Дельта-штаму коронавірусу двох вакцин - Pfizer і Moderna.

Раніше ізраїльський лікар Борис Бриль висловив точку зору, згідно з якою американська вакцина Moderna наразі є найефективнішим препаратом від варіації коронавірусу Дельта. При вакцинації цим препаратом введення третьої дози не потрібно.

Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська розповіла, кому потрібне щеплення від коронавірусу, а кому його краще не робити.

У деяких країнах почали колоти третю дозу вакцин від коронавірусу, але ця практика носить експериментальний характер. Необхідність третього уколу препаратом від COVID-19 не підтверджена науковими дослідженнями, розповів доктор медичних наук Віктор Досенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти