Експерт розповів, чи означає підрив ГЕС готовність РФ знехтувати Кримом

7 червня 2023, 10:50
1709
Як каже Михайло Гончар, настає важлива точка - або захід допоможе Україні зупинити Путіна, або російсько-українська війна розтягнеться надовго.
ГЕС, Гончар
Михайло Гончар каже, що зараз у війні настає чергова важлива точка / колаж Главред, фото MAXAR та УНІАН

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС свідчить про те, що Кремль готовий знехтувати всім і вся. Про це в інтерв'ю Главреду сказав президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

"В принципі, в тому, що люди для Кремля – витратний ресурс, я для вас Америки не відкрию. Тому так, хоча і Крим для них овіяний аурою сакральності, "російської душі". Але те, що вони роблять, показує, що він нічого для них не коштує, а в критичній ситуації поразки вони діють за принципом "так не діставайся ж ти нікому". Тому вони готові знехтувати всім і вся, а в даному випадку мова йде про "демонстрації рішучості", яка повинна підкреслити, що всі повинні зупинитися, тому що "Росія за ціною не постоїть", ‒ сказав він.

Хто такий Михайло Гончар

Гончар Михайло Михайлович (нар. 17 лютого 1963) - український експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин. Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", головний редактор журналу "Чорноморська безпека", пише Вікіпедія.
У 2000-х роках працював у системі нафтогазового комплексу України, займаючи відповідальні посади. Досліджував питання енергетичної безпеки, міжнародних енергетичних відносин, нафтогазового сектору, нетрадиційних вуглеводнів, реформування енергетичного сектору, глобальних енергетичних ринків. Був експертом української частини міжурядових комісій з економічного співробітництва з Німеччиною, Польщею, Словаччиною, Чехією, Казахстаном, Азербайджаном, Грузією, Туреччиною.

З 2007 року працює в неурядовому секторі — спочатку очолював Енергетичні Програми та Київське представництво "Номос-енергія" аналітичного центру "Номос", а в 2009 році заснував і очолив аналітичний Think Tank Центр глобалістики "Стратегія ХХІ". Головний редактор журналу "Чорноморська безпека" (з 2017 року). Автор, співавтор і редактор низки книг і публікацій з проблематики енергетики, енергетичної безпеки, міжнародних відносин, виданих як в Україні, так і в Польщі, Словаччині, Німеччині, Великій Британії, Туреччині, Нідерландах, Фінляндії тощо. З 2016 року - член Державного комітету з промислової політики. Має статус асоційованого експерта Центру Разумкова і Центру дослідження Росії.

Як каже Гончар, зараз настає чергова важлива точка-або захід допоможе Україні зупинити Путіна, або російсько-українська війна розтягнеться надовго.

"Але насправді це не більше, ніж гра, яка досі давала результат, оскільки не зустрічала превентивних дій. Тому масштаб злодіянь військових злочинів зростає, і це зайвий раз підкреслює, що Путіна потрібно зупиняти всіма можливими засобами. І діяти потрібно так само жорстко і брутально, як діє Путін. А це те, до чого Захід не був схильний. Тому зараз настає чергова точка біфуркації - або його зупинять, або все це розтягнеться на роки і десятиліття, що теж буде влаштовувати путінський режим. Але, звичайно, не буде влаштовувати нас", ‒ сказав він.

Підрив Каховської ГЕС - що відомо:

Вранці 6 червня стало відомо, що російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. За даними ГУР Міноборони, підрив стався близько 02:30 ночі.

В Укргідроенерго повідомили, що підрив стався в машинному залі. Каховська ГЕС повністю зруйнована. Станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища протягом наступних 4 днів.

Всього в зону підтоплення можуть потрапити 80 населених пунктів.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО через підрив Каховської ГЕС. На засіданні РНБО узгоджено комплекс міжнародних заходів безпеки, щоб притягнути Росію до відповідальності за скоєний теракт.

Речник ГУР Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Україна має докази дистанційного підриву Каховської ГЕС російськими окупантами. За його словами, війська РФ переміщували вибухівку і техніку для здійснення в майбутньому контрольованого вибуху.

Дивіться відео - Окупанти підірвали Каховську ГЕС:

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти