Експерт розповів, які проблеми чекають на Україну через протистояння США і Китаю

9 лютого 2021, 02:50
Кінцева мета України у зовнішній політиці не сформульована, і це велика проблема.
США, Китай
Україні доведеться вибрати США або Китай / Фото Reuters

Президент США Джо Байден та його адміністрація у зовнішній політиці робитимуть ставку на багатосторонню політику солідарності та колективних дій, тобто на вибудовування різних союзів, коаліцій, альянсів. На цьому фоні перед Україною відкриваються кілька можливостей.

Що це за можливості, розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса у коментарі Главреду.

"Користуючись ставкою Байдена на союзи та коаліції, ми можемо включитися в концепцію Тримор'я і, таким чином, стати її учасниками разом з Польщею, Угорщиною, Румунією і країнами Балтії", - вважає експерт.

Ще один варіант - Україна може посилити співпрацю безпосередньо із США. Але для цього Україні буде потрібно відновити довіру Штатів і здійснити низку важливих кроків в області боротьби з корупцією, розвитку верховенства права і проведення реформ.

При цьому слід враховувати, що між США і Китаєм почалося серйозне суперництво за глобальні ринки, а наша країна опинилася між ними - за неї йде боротьба.

Якщо Україна вибере США, тоді це ставить країну в конфронтацію з Росією, Китаєм і будь-якими іншими країнами, у яких буде конфлікт з США, в тому числі навіть з Туреччиною, прогнозує Куса. Якщо Україна почне "топити" за Китай, в цьому випадку з'являється ризик конфлікту зі Штатами і частиною західних країн.

"Україна може балансувати між Китаєм і США, але це дуже затратно і з точки зору ресурсів, і з точки кадровох підготовки, а ні того, ні іншого у нас зараз не спостерігається. З точки зору нашої геополітики, це був би оптимальний варіант, але слабкість наших держінститутів не дозволяє зараз грати в таку серйозну дипломатичну гру", - вважає експерт.

За його словами, поки що обрано шлях йти за інерцією в західному напрямку - проамериканському. Але далі почнуться проблеми, тому що кінцева мета України не сформульована - що у зовнішній політиці країна хоче отримати.

Санкції проти інвесторів Мотор Січі:

  • 14 січня Мінторг США ввів санкції проти китайської компанії Skyrizon - інвестора в ПАТ Мотор Січ, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.
  • Президент України Володимир Зеленський указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 8 січня 2021 року Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, зокрема, щодо китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів - компанії Мотор Січ.
  • У документі наголошується, що підтримані проти низки фізичних і юридичних осіб санкції запроваджені Службою безпеки України. Частина цього Указу є секретною.
  • Пізніше на сайті опублікували два додатки щодо списків фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції. Згідно з Додатком 1 до рішення РНБО, санкції запроваджуються проти громадянина Китаю Ван Цзіна (ключовий акціонер компанії Skyrizon). Санкції запроваджуються на 3 роки.
  • У компанії Skyrizon прокоментували запровадження Україною санкцій проти китайських акціонерів підприємства Мотор Січ, назвавши дії України "варварським грабунком і серйозним порушенням законних прав та інтересів китайських компаній".
  • Пізніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не вважає Китай серйозною геополітичною загрозою. При цьому він заявив, що не дозволить Китаю або будь-кому іншому купувати контрольний пакет акцій Мотор Січі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти