Експерт пояснив, чому Північному потоку-2 не вдасться знищити транзит газу через Україну

8 червня 2021, 07:00
Українська ГТС відіграватиме роль балансуючої системи, вважає Володимир Омельченко.
газ_транзит газу
Україна не повинна вірити заявам Німеччини щодо транзиту газу після запуску СП-2, - експерт / Reuters

Заяви Німеччини про те, що після запуску газопроводу Північний потік-2 транзит газу через територію України буде збережено, є нещирою позицією. У Берліні неодноразово казали про подібні речі, проте обсяги прокачування газу знижувалися. Якщо Росія повністю припинить транзит через українську ГТС, то Київ втрачатиме до 2 мільярдів доларів на рік. Однак постачання газу шляхом української труби навряд чи повністю припиняться, а газотранспортна система використовуватиметься в пікові для Європи періоди. Про це заявив директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що у ФРН вже казали про збереження транзиту газу через українську ГТС, однак це порожні заяви. Питання СП-2 залежало від Німеччини, і вона зробила свій вибір.

"Ми вже неодноразово чули від наших німецьких партнерів, що зберігатиметься транзит — і коли будувався "Північний потік", і "Північний потік-2". Але він не зберігається. Це така проросійська політика з боку Німеччини, коли вони роблять порожні заяви, тільки щоб заспокоїти українську сторону. Від Німеччини залежало - будувати чи не будувати цей газопровід. Але вона будувала і у той же час заявляла, що буде підтримуватися транзит. Це двояка і, на мій погляд, нещира позиція, тому словам німецьких лідерів немає довіри в цьому питанні", - пояснив експерт.читайте такожУ Байдена заявили про компенсацію Україні і попередили щодо нового удару по Північному потоку-2

Також він додав, що у разі повного припинення транзитних постачань газу через територію України держава втрачатиме близько 2 мільярдів доларів на рік. Однак повністю транзит навряд чи припиниться, і українська ГТС відіграє свою важливу роль в потрібний момент.

"Якщо Росія припинить транзит, ми втратимо близько 2 млрд доларів щорічно. Я думаю, повністю транзит не припиниться, і наша ГТС відіграватиме роль балансуючої системи, підтримуватиме постачання газу до Європи в пікові періоди. Найбільше споживання природного газу у Європі - це зимовий період в першу чергу, а також в процесі ремонтних робіт інших газопроводів", - підкреслив Володимир Омельченко.

Північний потік-2 новини

Президент України Володимир Зеленський під час своєї нещодавньої зустрічі з американською делегацією закликав США і Євросоюз докласти максимальних зусиль для зупинки газопроводу Північний потік-2. Глава держави уточнив, що російський енергетичний проект несе загрозу національній безпеці України.

Посол України у Німеччині Андрій Мельник заявив, що Київ наполягає на підключенні української сторони до перемовин США і ФРН щодо питання СП-2. Для України російський трубопровід є стратегічною проблемою.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков не виключив ситуації, за якої на СП-2 очікують нові проблеми при сертифікації та страхуванні газопроводу.

Російський політик В'ячеслав Ніконов сказав, що США можуть здійснити спробу зупинки Північного потоку-2 вже восени у тому випадку, якщо у Німеччині до влади прийдуть противники реалізації трубопроводу – Партія зелених.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти