До кінця року вийдемо на держкордон: Світан назвав умову перелому у війні

17 липня 2023, 15:35оновлено 17 липня 2023, 17:09
Можуть з'явитися реальні перспективи завершення війни до кінця року, вважає Роман Світан.
Світан, F-16
Роман Світан оцінив перспективи передачі Україні F-16 / Колаж: Главред, фото: скріншот YouTube, Вікіпедія

Передача Україні союзниками винищувачів F-16 кардинально вплине на хід війни проти РФ, заявив військовий експерт Роман Світан.

В ефірі "24 каналу" він припустив, що навчання на винищувачах F-16 пройде ескадрилья українських льотчиків.

"У ескадрильї 12 літаків, 12 льотчиків. Навчання займе близько трьох місяців. Реально літаки можуть з'явитися в жовтні, якщо ми всі разом дотиснемо Білий дім, а його можна дотиснути, тому що біля Білого дому попереду вибори і громадська думка дуже сильно впливає на прийняття рішень", — зазначив експерт.

відео дня

Він вважає, що в цьому випадку з'являться реальні перспективи завершення війни до кінця року. Експерт каже, що поява F-16 у ЗСУ знизить втрати української сторони.

"Ми не будемо залежати від грози дощу тощо. З авіацією все набагато простіше і швидше, ми зменшимо втрати в десять разів точно. І трьох місяців - жовтень, листопад і грудень – нам вистачить, щоб вийти на держкордон", — додав Світан.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Раніше Сергій Лавров розлютився через передачу Україні F-16 і пригрозив "катастрофою". Міністр закордонних справ країни-агресора РФ прокоментував плани союзників надати Україні винищувачі F-16. За його словами, РФ розглядатиме факт передачі Україні винищувачів F-16 як "загрозу в ядерній сфері".

Україна може отримати перші F-16 у березні 2024 року, заявив раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Кулеба акцентував увагу на тому, що терміни можуть зрушити через складні технічні моменти.

Нагадаємо, колишній командувач армією США в Європі Бен Ходжес заявляв, що ЗСУ здатні звільнити Крим до кінця літа, потрібні ATACMS і F-16.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти