День пам'яті захисників: в Україні відбулася загальнонаціональна Хвилина мовчання

29 серпня 2021, 11:38
Цього дня у 2014 році під Іловайськом загинули 366 українських воїнів, 429 отримали поранення, 300 потрапили в полон, близько 160 вважаються зниклими без вести.
День пам'яті захисників
Україна відзначає День пам'яті захисників / ВП

Сьогодні, 29 серпня, о 10:00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання до Дня пам'яті захисників - пам'ятний день тих, хто загинув, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Нацрада з теле- і радіомовлення нагадала, що сьогодні телеканали повинні розмістити зображення свічки на трансляціях і не показувати розважальні програми. Крім цього, весь день в країні будуть приспущені прапори.

Цей пам'ятний день встановлений указом президента Володимира Зеленського від 24 серпня 2019 року. Датою пам'яті Захисників України обрано 29 серпня як нагадування про одну з найкривавіших подій на сході України – Іловайську трагедію. Тоді багато українських воїнів загинули на полях з соняшниками. Тому символом Дня пам'яті захисників і стала квітка соняшнику, йдеться в повідомлення української делегації в Тристоронній контактній групі.

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський поклав квіти до Стіни пам'яті полеглих за нашу країну, розташованої на вулиці Трьохсвятительській у Києві. Зазначається, що в церемонії пам'яті загиблих захисників також взяли участь керівник офісу Президента Андрій Єрмак, спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

День пам'яті захисників: в Україні відбулася загальнонаціональна Хвилина мовчання

Пресслужба Київської міськдержадміністрації повідомляє, що в столиці буде низка пам'ятних заходів:

  • З 26 серпня по 10 вересня буде працювати фотовиставка "Не згасне зірка воїна велична" з фондів музею "Київська фортеця";
  • З 27 серпня по 10 вересня на Михайлівській площі – фотовиставка "Пам'ятаємо героїв Иловайской битви";
  • 29 серпня буде День документального кіно на честь захисників України. Він буде проходити в кінотеатрах "Ліра", імені Т. Г. Шевченка, "Факел", "Старт", "Дніпро";
  • 25-30 серпня в читальному залі Держархіву Києва буде виставка документів на честь Дня пам'яті захисників України.

Іловайська трагедія: що сталося

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • Тоді, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських воїнів, 429 отримали поранення, 300 потрапили в полон, близько 160 вважаються зниклими безвісти. Крім того, ЗСУ зазнали втрат в озброєнні і військовій техніці на суму 300 млн грн.
  • Ексначальник генерального штабу ЗСУ генерал армії Віктор Муженко говорив, що під час підготовки до параду в 2014 році і його проведення нічого не було відомо про оточення під Іловайськом.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти