Чиновникам Євросоюзу сподобалася хитра ініціатива Києва щодо СП-2 - Politico

28 липня 2021, 06:42
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціює консультації щодо Північного потоку-2 відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію.
Євросоюз
Офіційні особи ЄС у приватних розмовах захоплювалися кмітливістю Києва / УНІАН

Ініційовані Україною консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо запуску Північного потоку-2 дадуть можливість наполягати на санкціях, щоби запобігти запуску російського трубопроводу. Однак з юридичної та практичної точки зору такий крок навряд чи заблокує запуск СП-2.

В цілому, високопоставлені чиновники Євросоюзу прихильно поставилися до заяви України, пише Politico з посиланням на поінформовані джерела.

Видання зазначає, що хоча публічно офіційні особи ЄС практично не відреагували на маневр України, але в приватних розмовах багато з них захоплювалися кмітливістю Києва. З політичної точки зору європейські дипломати заяву України назвали "пороговим моментом", тому що країна не змовчала.

відео дня

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціює консультації щодо Північного потоку-2 відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію.

"Вони вчинили абсолютно правильно. Деякі мої колеги в інститутах вважають, що угода про асоціацію накладає зобов'язання лише на українців, а не на обидві сторони", – зазначив один з чиновників ЄС.

"Недавня українська ініціатива, звичайно ж, хитра. Однак мені цікаво, чому вони цього не зробили раніше", - прокоментував інший чиновник.

Угода між США та Німеччиною - про що раніше повідомляв Главред:

21 липня стало відомо, що офіційні Вашингтон і Берлін досягли угоди щодо Північного потоку-2. Згідно з домовленостями, США домагатимуться продовження контракту на транзит російського газу через Україну на 10 років. Переговори з цього питання повинні початися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня.

Крім того, сторони домовилися, що Росії не дозволять "використовувати енергію в якості зброї". Якщо країна-окупант порушить це правило, Німеччина ініціюватиме проти неї санкції.

Гарантії для України

  • Німеччина повинна виділити понад 200 мільйонів євро на підтримку енергосектора і недопущення енергозалежності України.
  • Зокрема, у Меркель погодилися організувати "зелений фонд" розміром 1 мільярд доларів, щоби підтримати енергобезпеку України. Берлін профінансує 175 мільйонів доларів.
  • Також Німеччина призначить представника з фінансуванням у розмірі 70 мільйонів доларів. Він розвиватиме двосторонні проекти з Україною у сфері енергетики.
  • Також документ передбачає надання Україні технічної допомоги для інтеграції в електромережу ЄС.

Тим часом МЗС України вже направив ноти в Брюссель і Берлін через угоду, яку США і Німеччина уклали щодо газопроводу Північний потік-2. Крім того, українська сторона ініціює консультації з Єврокомісією.

27 липня члени Європейського парламенту виступили із заявою, в якій розкритикували угоду США та Німеччини щодо газопроводу Північний потік-2. Законодавчий орган ЄС закликали звернути увагу на те, що проект підриває безпеку України та суперечить "Зеленому курсу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти