Білорусь оголосила Україні демарш і відмовилася від поставок Києву електроенергії - експерт

8 листопада 2021, 18:47оновлено 8 листопада 2021, 19:22
Біленерго повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України не будуть.
електроенергія
Електроенергія з Білорусі

Білорусь відмовляється постачати електроенергію в Україну. Як розповіла експерт з питань енергетики Ольга Кошарна, гендиректор Біленерго Павло Дрозд повідомив, що компанія не експортуватиме електроенергію в нашу країну.

Ольга Кошарна опублікувала в Facebook лист Біленерго, який датований 8 листопада.

"Біленерго повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України на основі раніше укладених рамкових контрактів здійснюватися не будуть", - йдеться в листі.

Крім того, наголошується що і укладення нових рамкових контрактів також не планується.

Білорусь оголосила Україні демарш і відмовилася від поставок Києву електроенергії - експерт

Напередодні повідомляли, що Україна почала імпорт електроенергії з Білорусі в обсязі 5 МВт-год. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Він звернув увагу, що його здійснює саме ТЕТ груп Віталія Бутенка, яка, за його словами, єдина отримала електроенергію з Білорусі, на відміну від НАЕК Енергоатом і ЕРУ Трейдинг, які також викуповували міждержавні перетину для імпорту на аукціонах Укренерго, але фізично його не здійснюють.

Імпорт електроенергії з Білорусі

Білорусь почала експорт електроенергії в Україну з 6 листопада шляхом постачання електроенергії в українську енергосистему, розповіли в Міненерго Білорусі.

"Відповідно до підписаного контракту, поставки будуть здійснюватися протягом листопада", - йдеться в повідомленні.

Графік поставок сформований білоруською стороною з урахуванням наявних технічних можливостей: режимів роботи енергосистеми і потужностей генеруючого обладнання, відзначили в Міненерго Білорусі.

Раніше повідомлялося, що Укренерго викупило право імпортувати електроенергію у листопаді, на якому відповідні потужності викупила державна компанія Енергоатом.

НАЕК Енергоатом викупив перетин для імпорту з Білорусі в листопаді потужністю 885 з 900 МВт. Ще 15 МВт придбало ТОВ Електро Ком'юніті.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти