Суховії, смерчі та паводки: синоптик передрекла наслідки змін клімату в Україні

7 жовтня 2021, 07:28
Зміни клімату поки що не катастрофічні, але все залежить від того, як розвиватиметься цей сценарій надалі, вважає Тетяна Негадайлова.
зміни клімату
Глобальне потепління змінило клімат України / Фото pixaby

Глобальне потепління існує, і це підтверджують наукові факти. Впливає воно і на Україну.

Синоптик Тетяна Негадайлова розповіла в інтерв'ю виданню Парламент. юа, що підвищення температури навіть на 1-2 градуси насправді є істотним. Зокрема, за останні 30 років річна температура в регіонах України піднялася на 1,3 градуса.

"Просто згадайте погоду в кінці вісімдесятих і за останні кілька років, це дійсно два різних клімати. Суворі зими стали рідкістю, якщо і буває температура мінус 20 - це і рідко, і короткий час, буквально один-два дні, і вже два роки, як у нас не було метеорологічної зими", - зазначила експерт.

За її словами, потепління не є рівномірним: восени воно менше виражене, сильніше воно проявляється взимку і навесні, а найбільше - в літні місяці.

"Якщо впродовж останніх тридцяти років у нас нормою були 8-9 днів з температурою вище 30 градусів, то в останні роки таких спекотних днів може бути 10-16, навіть до 20. Це досить різка зміна. Вважається, що потепління більш ніж на 2,5 градуса може призвести до катастроф", - сказала Негадайлова.

При цьому вчені поки що не дійшли єдиної думки – чекати глобального потепління чи похолодання.

Синоптик додала, що для всіх регіонів потепління обертається катастрофою. Якщо територія країни знаходиться нижче рівня моря, то кожне підняття води призводить до затоплення територій.

читайте такожУкраїну спопелить посуха, літо розтягнеться на 4 місяці: синоптик дав несподіваний прогноз"В Україні - зворотна проблема. Для нас важлива водність - накладення дощових періодів. Після 2011 року у нас настали роки зниженої водності. На думку вчених, цей період тривав до 2020 року, а далі почався період підвищеної водності. У нас частіше стали відбуватися суховії, вітри типу смерчів, нехарактерні для нашої території. Тобто разом зі зміною клімату до нас прийшли і небезпечні стихійні явища. Тепле повітря в періоди підвищеної вологості утримує більше води, і для нас збільшується ймовірність паводків", - пояснила експерт.

Негадайлова уточнила, що зміни клімату поки що ще не катастрофічні, але все залежить від того, як розвиватиметься цей сценарій надалі.

читайте такожНова небезпека глобального потепління: можуть "прокинутися" стародавні смертоносні віруси

Як повідомляв Главред, глобальна зміна клімату може призвести до того, що вже до 2100 року температура підніметься на 2,7 градуса Цельсія.

Як йдеться у висновках Міжурядової групи експертів зі зміни клімату при ООН, через більш високу температуру почастішають посухи, пожежі та повені, зміни також торкнуться земної та водної поверхні.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив, що глобальне потепління призвело до того, що щорічно в середньому на 10-15 днів збільшується теплий літній період, а зимовий скорочується. Якщо все так і триватиме, то не виключено, що через 20-25 років зими в Україні не буде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти