Раді рекомендують закріпити за спортивними клубами права на спортивні заходи

7 вересня 2022, 16:05
Верховная Рада, депутаты
Фото УНІАН

6 вересня комітетом Верховної Ради України з питань молоді і спорту було рекомендовано прийняти за основу проєкт Закону України про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт". Зокрема, на розгляд парламентарів запропонували розмежувати поняття "спортивних заходів" і "змагань", аби більш прозоро визначати статус організатора спортивного заходу та змагання, що має прямий вплив на організацію забезпечення трансляції тієї чи іншої спортивної події. Український парламент конституційною більшістю голосів прийняв зміни до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (317 депутатів проголосували "за", 34 депутати не голосували. Голосів "проти" та "утримався" не було).

Розповідаємо, як такі зміни відобразяться на чинному сезоні Української Премʼєр-Ліги з футболу та чи поставлять крапку в протистоянні пʼяти клубів за відстоювання своїх прав.

Отже, у змінах до Закону України, за який одноголосно проголосував парламент, чітко зазначається наступне:

відео дня
  • Організатор спортивних змагань – юридична (юридичні) або фізична (фізичні) особа (особи), яка (які) ініціювала (ініціювали) проведення спортивних змагань та здійснює їх організаційно-методичне забезпечення підготовки і проведення;
  • Спортивний клуб, який в межах спортивних змагань проводить спортивний захід та здійснює організаційне, фінансове та інше забезпечення його підготовки і проведення вважається організатором спортивного заходу.
  • Організатори спортивних заходів, які проводяться в межах спортивних змагань, можуть на добровільних засадах передавати організаторам змагань права, визначені в частині восьмій цієї статті (стаття 45 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" - ред.), шляхом укладення договору на умовах, погоджених між організатором спортивних заходів та організатором змагань. Будь-які обмеження права організаторів спортивних заходів вільно розпоряджатись правами, зазначеними в частині восьмій цієї статті (в тому числі через регламенти проведення змагань чи інші документи, які приймаються чи затверджуються організаторами проведення змагань) не допускаються.

Як вбачається із пояснювальної записки, прийняття та реалізація положень законопроекту забезпечить можливість врегулювати проблемні питання щодо визначення статусу організатора спортивного заходу та організатора спортивного змагання.

Таким чином, футбольні клуби, що беруть участь у тому чи іншому спортивному змаганні, зможуть передавати організаторам змагань права на забезпечення та трансляцію спортивних заходів за участі клубів, проте виключно за умови наявності відповідного договору.

Таке рішення було прийнято конституційною більшістю і, своєю чергою, врегульовує всі важливі питання в юридичній площині, що стосуються трансляції спортивних змагань, в тому числі футбольних матчів. При цьому, парламентарі одностайно проголосували за друге читання та Закон уцілому.

Згідно з процедурою, найближчим часом Проєкт Закону буде передано Президентові України на підписання.

Як уже неодноразово зазначалося у комунікації пʼяти клубів, що виступили проти так званого телепулу - "Динамо", "Дніпро-1", "Металіст", "Зоря" та "Рух" - жодних договорів про надання права на трансляцію УПЛ, яка є організатором змагань, не надавалося. Відповідно, права належать самим ФК, які передали їх на добровільній основі телеканалам 1+1 media. Відповідно, 1+1 media забезпечує безкоштовну дистрибуцію трансляцій футбольних матчів, і дає максимальне проникнення телеканалів в усіх способах доставки сигналу, що є вкрай важливим в умовах воєнного часу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти