Коли краще тренуватися, щоб схуднути: відома фітнестренерка назвала "золотий" час

31 серпня 2023, 06:30оновлено 16 лютого, 15:02
Аніта Луценко розповіла, що у кожної людини є свій найкращий час доби для тренування, і назвала кілька простих кроків, щоб цей час визначити.
Фитнес, зарядка, спорт, Анита Луценко
Аніта Луценко пояснила, коли краще тренуватися, щоб схуднути/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, Instagram anitasporty

Часто може виникати запитання, коли краще займатися спортом – вранці чи ввечері, і чи можна це робити в обід. На фоні цієї теми уже виникло чимало міфів, які можуть заважати правильно спланувати свій час для занять спортом.

Відома українська фітнестренерка Аніта Луценко у своєму подкасті дала відповіді на запитання, коли краще займатися спортом, щоб схуднути; коли краще їсти – до чи після тренування; скільки разів на тиждень потрібно займатися спортом, щоб схуднути. Також вона пояснила інші важливі нюанси.

Радимо також прочитати наступний матеріал: "Золота" розминка перед тренуванням: фітнестренерка показала вправи на 4 хвилини

Коли краще займатися спортом – зранку чи ввечері?

Аніта Луценко наголошує, що "золотий час" для тренувань у кожної людини свій. Немає універсального варіанту. Комусь через інші щоденні справи або роботу краще займатися вранці, а комусь – в обід або ввечері. Також варто враховувати своє самопочуття та ефективність тренувань у різний час доби для кожної людини окремо.

Фітнестренерка пояснила, як можна визначати, який час доби підходить для тренувань саме вам. Для цього варто спробувати кілька днів потренуватися у різний час та поспостерігати за тим, як ви себе після цього почували, наскільки вам було комфортно і наскільки це вписалося у ваш графік.

Тренування вранці

За словами фітнестренерки, є люди, яким дуже комфортно займатися зранку.

"Я власне відношуся до таких людей. Чому? По-перше, мені дуже комфортно, коли я відзаймалася і вже не маю планувати своє тренування, кудись його вставляти – в обід чи ввечері. Я відпрацювала, як зуби почистити, і все, забула. Далі день відбувається як відбувається", – зазначила вона.

Коли треба їсти – до чи після тренування?

Що ж робити з їжею у тому разі, коли ви тренуєтеся вранці, і чи можна тренуватися на голодний шлунок? Аніта Луценко зазначає, що є два варіанти. Перший – потренуватися натщесерце, а потім поїсти; другий – з’їсти легкий сніданок, почекати 40 хвилин, годину або дві години (у кожної людини цей час може бути різним, також він залежить від того, яку їжу споживали) і тоді потренуватися.

За словами Луценко, треба перевірити, який варіант підходить саме вам, і використовувати його надалі. Якщо ви нормально себе почуваєте під час тренування натщесерце, й у вас не крутиться голова, тоді можна продовжувати діяти саме за таким сценарієм. Якщо ж ви погано себе почуваєте, тренуючись на голодний шлунок – в такому разі краще спробувати другий варіант, який передбачає легкий сніданок.

"Ви маєте з’ясувати, що підходить саме вам під ваш режим життя, під ваш комфорт – чи подобається вам снідати, чи ні, як ви себе почуваєте. Достатньо насправді зробити це один раз так, один раз так – один раз поснідати і потренуватися, інший раз не поснідати і потренуватися – щоб зрозуміти, який варіант вам підходить", – пояснила тренерка.

Тренировка, спорт, фитнес
Потрібно стежити, щоб після прийому їжі до тренування пройшов якийсь час/ ua.depositphotos.com

Тренування в обід

Обідні тренування теж можливі, але це вже питання того, чи зможете ви себе організувати і знайти на це час, каже Аніта Луценко. Також важливий момент – потрібно буде відрахувати годину, дві, а іноді навіть три від останнього прийому їжі.

"Якщо це було якесь м'ясо, картопля, щось важке, воно перетравлюється довше. Якщо ми починаємо займатися, коли у нас все ще тривають активні процеси травлення, наша кров відливає від шлунку і йде до м’язів, і в цей час процес травлення зупиняється. Тому краще визначити, який саме час вам необхідний для перетравлювання, і потім після цього з комфортом займатися", – пояснила фітнестренерка.

Також вона додала, що їсти після тренування можна одразу. Час прийому їжі варто визначати залежно від попереднього прийому їжі, а не того, коли ви закінчили своє тренування.

Вечірні тренування

Для частини людей найкращий час для тренувань – це саме вечірній час. Фітнестренерка зазначає, що кожна людина сама має перевірити і відчути, чи підходить для неї цей період часу для занять спортом.

Важливий момент – потрібно звернути увагу, чи немає проблем із засинанням після вечірніх тренувань.

"Цей момент можна легко проконтролювати. Для цього потрібно один день потренуватися ввечері і подивитися, як ви себе після цього почуваєте, і чи виходить вам організувати тренування, щоб були дотримані усі проміжки до заняття спортом після прийому їжі", – пояснила Луценко.

Який найкращий час для тренувань

Отож, фітнестренерка наголосила, що немає одного найкращого часу для тренування, який підходив би усім людям без винятку. Немає такого, що саме у певний час доби "найкраще працюють гормони", і що нібито лише у певний час можна отримати найкрутіший результат. Кожна людина повинна знайти свій варіант і підлаштувати його під себе.

У той же час Аніта Луценко додала, що найкрутіший варіант для тренування – це те тренування, яке взагалі може відбутися.

"Наприклад, я можу запланувати собі п’ять тренувань на тиждень ввечері, але на жодне я не потраплю. І такий план буде провальний. Тому плануйте тренування, які ви дійсно можете виконати. І, звичайно, робіть це звичкою. Наприклад, понеділок, середа, п’ятниця, ввечері чи зранку. Або кожного ранку витрачайте 15 хвилин на зарядку, або тренуйтеся два рази на тиждень, проте більш інтенсивно. Оберіть свій варіант, запишіть собі план, поєднайте його зі своїм щоденним планом справ", – зазначила фітнестренерка.

Дивіться відео з поясненням Аніти Луценко, коли краще тренуватися:

Хто така Аніта Луценко

Аніта Луценко – українська спортсменка, професійна тренерка, відомий фахівець зі схуднення, телеведуча ("Зважені та щасливі"). Майстер спорту та срібна чемпіонка Європи зі спортивної аеробіки, багатократна чемпіонка України з аеробіки та фітнесу, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти