StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

У чому замочити розсаду перед посадкою: копійчаний засіб врятує весь урожай

12 травня 2024, 01:30оновлено 13 травня, 19:15
23802
Як замочити насіння щоб швидко зійшло - у чому замочити насіння для кращої схожості.
розсада
Чим обробити коріння розсади перед посадкою / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Alexey_Hulsov, Pixabay/andriish22

При вирощуванні розсади необхідно враховувати кліматичні особливості регіону, розповіла завідувачка кафедри овочівництва Уманського національного університету садівництва Олена Улянич.

Вона звертає увагу на те, що висадити у відкритий ґрунт розсаду можна тоді, коли небезпека заморозків уже минула. Своїми рекомендаціями фахівець ділиться в коментарі виданню "Аграрна країна".

Читайте наш матеріал "Чим підживити цибулю: хитрий фокус стовідсотково врятує увесь урожай".

Як правильно вирощувати розсаду

Водночас експерт попереджає про те, що овочі, посіяні у відкритий ґрунт, зазвичай дозріють більш ніж на два місяці пізніше, ніж вирощені з розсади. Вона нагадала, що існують давно відомі способи вирощування розсади - у ящиках, коробках, мисках, або ж внесення насіння безпосередньо в ґрунт теплиці.

"Такий спосіб називається безкасетним. І отримаєте ви з ним "рвану" розсаду. Згадайте, як болісно переносять "рвані" рослини пересадку у відкритий ґрунт. Вони тиждень, два, навіть три приживаються. Хворіють. Ви втрачаєте дорогоцінний час, бо затримується дозрівання", - уточнила фахівець.

Касетний спосіб вирощування розсади

Вона попередила, що під час витягування рослини із закритого ґрунту буває важко не пошкодити розгалужену кореневу систему, тому важливо засівати розсаду в спеціальні горщики або касети.

За її словами, за касетного способу витрата насіння зменшується вшестеро, крім того, під час пересаджування у відкритий ґрунт рослини без проблем адаптуються і вегетаційний період триває безперервно.

Як пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт

"Під час пересадки коріння повністю неушкоджене, разом із субстратом легко виймається з ланок касети або горщиків і закладається у відкритий ґрунт", - рекомендує співрозмовник.

Улянич при цьому додала, що під час пересадки розсади у відкритий ґрунт важливо її загартувати, залишаючи касети на добу просто неба. Це сприятиме отриманню якісного та рясного врожаю.

Хто така Олена Улянич

Доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук. Сфера наукових інтересів: вивчення ботанічних, морфологічних і біологічних особливостей та технології вирощування зелених і пряно-смакових овочевих рослин. Викладає низку дисциплін: овочівництво закритого ґрунту; дослідна справа в закритому ґрунті; історія розвитку овочівництва, садівництва, виноградарства, повідомляється на сайті Уманського національного університету садівництва.

У чому краще замочувати насіння

Відомий, мабуть, найпростіший спосіб - це замочування в кип'яченій воді кімнатної температури. Він не вимагає додаткових витрат і зусиль.

Однак багато городників використовують розчини, які додатково дезінфікують посівний матеріал:

  • розчин із марганцевокислого калію (насіння замочують в 1-відсотковому розчині марганцевокислого калію не більш як 20 хвилин, а потім промивають і висушують);
  • розчин із деревної золи (на літр води потрібна столова ложка, після чого суміш настоюється добу і в ній замочують насіння на годину - промивати його не потрібно, а тільки висушити).

Дивіться відео - органічним способом вирощують розсаду:

У чому замочити розсаду перед посадкою: копійчаний засіб врятує весь урожай
/

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти