StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Почнуть ріст з новою силою: як врятувати рослини після граду - покрокова інструкція

3 червня 2024, 19:53оновлено 4 червня, 07:59
236
Після граду рослини можуть зазнати серйозних ушкоджень, які впливають на їхнє здоров'я та врожайність. Главред з'ясував, як врятувати рослини після граду.
Почнуть ріст з новою силою: як врятувати рослини після граду - покрокова інструкція
Як врятувати рослини після граду - покрокова інструкція / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, pixabay

Після граду рослини можуть сильно постраждати, але їх можна врятувати, дотримуючись кількох кроків, які допоможуть їм відновитися. Про те, як врятувати рослини після граду розповів блогер Тимур, автор YouTube-каналу "Tim Agro Consulting". Він зазначив, що для відновлення рослин після граду потрібно зробити 3 важливі кроки.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що можна зробити з бур'янами, рекомендуємо наш матеріал: Що робити з бур'янами після прополювання: геніальний спосіб врятує ваш урожай.

Крок 1 - підсушування рослин після граду

У своєму відео експерт зазначає, що у рослини після граду у будь-якому випадку є переломи та травми. Внаслідок цього, утворюються так звані "відкриті рани", в яких можуть оселитись шкідливі бактерії та гриби.

"Звісно, добрі сюди заселятися не будуть, тому що живою тканиною вони не живляться. А фузаріум, бактеріози, альтернаріози, антракнози, все це буде заселятись, тому що вони можуть живитися живою тканиною. Крім того, рослина в стресі, в таких умов вона слабка і рана відкрита", - сказав він.

В такому випадку агроблогер радить зробити профілактику від хвороб.

"Треба багато дати чогось і вилити. Тут повинен бути водовилив, літрів 300 щонайменше, краще 400. Рослина не велика, але треба промити її", - вказує Тимур.

Крім того, він вказує на необхідність застосування хімічних добавок. Зокрема, на його думку, оптимальним варіантом буде використання міді для оприскування пошкоджених рослин.

Також можна використати Мерпан платинум від Адами.

"Вони класно підходять для оприскування із розрахунку 2-2,5 кг на гектар. Вони контактно підсушують і це доволі недорого за ціною. Ще як варіант більш дорожче, але можливо більш дієвіше - це буде Фунгіцид Сігнум (від BASF). Ще як варіант – це Кабріо Дуо (від BASF). І Фунгіцид Сігнум і Кабріо-Дуо мають діючу речовину стробілурин", - додає він.

Він робить висновок, що мідь, наприклад Пергадо, допоможе підсушити пошкоджені рослини, а також захистити їх від бактеріозів, і від грибів.

"У разі вчасного застосування, можна використати Мірпан - він теж буде бактеріозів та від грибів. У свою чергу Сігнум та Кабріо-Дуо тільки від грибів. Тобто тут дивитися, коли ви працюєте. Якщо ви в перші години не спрацювали, першу добу, наприклад, то наступний день я вже вибрав би Сігнум або Кабріо-Дуо. Якщо ви працюєте перші 24 години, то мідь або Мірпан (діюча речовина каптан)", - пояснює агроаналітик.

Дивіться відео про те, як врятувати рослини після граду:

Крок 2 - застосування антистресантів

Тимур радить не використовувати антистресант відразу і не змішувати його з фунгіцином.

"Рослина не може сприймати антистресант. Коли ми хворіємо, нам не до антистресантів. Нам треба лікуватися. Антистресант вносити потрібно, але через три дні після фунгіциду. Тоді рослина вже більш-менш оговтається і вона буде сприймати антистресант як нову хвилю для потужного росту після травмування, після стресу.

Який антистресант краще використовувати

Перш за все, експерт назвав Максікроп Крем від Валагро, у випадку його відсутності він радить використовувати антистресанти на основі водоростей.

"До Максікроп Крему (дивитися дозу на упаковці), потрібно додати Мегафол або щось з цього роду. Наприклад, на основі гормонів, не тільки амінокислоти, а на основі гормонів - це Спідфол Марін. Треба дивитися, що там були цитокініни і ауксини, щоб рослина, нарощувала знову свою вегетативну масу.

Крок 3 - чим підживити коріння рослин

Експерт наголошує, що якщо вологи на грядці в надлишку, то потрібно все одно, паралельно з першим кроком, зробити полив рослин для того, щоб збагатити рослини киснем.

"Робите невеличкий полив з перекису водню з розрахунку на гектар десь літрів 5 дав би, якщо розчин перекису 35 відсотків. Якщо це 60-% розчин перекису водню, то на гектар я дав би десь 3 літри, не більше, щоб дати кисень кореневій системі", - радить блогер Тимур.

Він додає, що в разі надлишку води, кореневій системі не вистачає кисню і вона задихається, що стає першопричиною розвитку фузаріозу.

"Після того, як рослина попросить пити - вже повинна вноситись триходерма від Мікогардіан із розрахунку шість літрів на гектар. Я зробив би через 3-4 дні після перекису водню і давав би його з стимулятором росту", - йдеться у відео.

Коли не можна підживлювати перекисом водню рослини

Фахівець сказав, що у випадку відсутності надлишку вологи не потрібно до поливу додавати перекис водню, тому що він хоч не сильно, але травмує кореневу систему.

Для чого додавати триходерму

Блогер говорить, що триходерму слід давати, адже рослина після стресу не виділяє кореневі ексудати і внаслідок цього коріння заселяється фузаріозом, якщо там немає гриба-антагоніста, наприклад, такого як триходерма.

"Тому, щоб у нас була сильна коренева система, ми працюємо по тому плану, що я назвав, або перекис водню, потім триходерма, якщо це потрібно, або триходерма з коренем стимулятором, і внаслідок цього маємо захищену кореневу систему", - радить він.

Рослина внаслідок усіх всіх дій має на собі шрами, але починає сильно потужно рости і швидше починає своє плодоношення.

"Тому через тиждень, через десять днів вам треба трохи буде додати азотних добрив, тому що внаслідок стресу рослина розуміє, що треба швидко віддати врожай", - резюмував він.

Що відомо про YouTube-канал "Tim Agro Consulting"

"Tim Agro Consulting" - YouTube-канал, що спеціалізується на практичних порадах для агрономів, дачників та садівників щодо роботи сільськогосподарської техніки і догляду за рослинами. Автор проекту на ім'я Тимур займається консультуванням аграріїв щодо нових тенденцій на ринку та ділиться секретами аграрного бізнесу.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти