StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Найнебезпечніші хвороби огірків: копійчаний засіб врятує весь урожай

2 серпня 2024, 15:21оновлено 3 серпня, 05:11
421
Огірок - рослина багатозбірна, тому для обробки краще використовувати біологічні препарати.
огірки
Чим обробити огірки / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/lbokel, Pixabay/Alexei_other

Огірок серед культур посідає одне з провідних місць, як за площами вирощування, так і споживанню. Водночас не варто забувати, що порушення технології вирощування огірків може призвести до масового поширення, розвитку та накопичення збудників хвороб.

При цьому втрати врожаю від мікозів (грибкових захворювань) щорічно становлять до 23-38%, а при епіфітотіях до 50% і більше. Про це йдеться в наукових матеріалах Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук України.

Читайте наш матеріал "Де зберігати зелені помідори, щоб вони швидше почервоніли - поради на мільйон".

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Основні збудники хвороб огірків

  • кореневі гнилі;
  • альтернаріоз;
  • кладоспоріоз;
  • аскохітоз;
  • сіра гниль;
  • борошниста роса;
  • пероноспороз.

Чим обробити огірки

Науковці відзначають, що при застосуванні біологічного препарату Триходермін у 1,5-3,2 раза збільшується середня чисельність мікроорганізмів у ґрунтосумішах. Також встановлено, що оптимальна кількість цього біологічного агента залишається на 7-14 день після внесення, а вже на 21 день чисельність гриба починає знижуватися в субстраті ґрунтосуміші на 37,6%, а субстраті мінер вати на 48%.

Науково обґрунтовано, що передпосівна обробка насіння біологічним препаратом Триходермін забезпечує 100% захист від кореневих гнилей сіянців.

Порядок обробки насіння:

  • Триходерміном, розчин у пропорції 10 л/т;
  • розчин Гаупсину в пропорції 4,0 л/т;
  • розчин Фітоциду в пропорції 2,5 л/т.

Крапельне внесення на початку вегетації та обприскування рослин:

  • Триходермін - розчин у пропорції 5 л/га;
  • Гаупсин - розчин у пропорції 4,0 л/га;
  • Фітоцид - розчин у пропорції 2,5 л/га (на пізніх фазах розвитку).

Як правильно вирощувати огірки

Своєю чергою, Національна академія аграрних наук із посиланням на доктора сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника, ученого секретаря Інституту овочівництва і баштанництва НААН Оксану Сергієнко уточнює, що для кращого врожаю на землі під посадку огірків у попередній рік росли бобові, люцерна, цибуля ріпчаста, картопля, томат, однорічні трави, припустимі - морква і столовий буряк.

За її рекомендацією, посіви огірка на одній і тій самій земельній ділянці потрібно робити не раніше, ніж 3-4 роки. Тобто чергувати сівозміни з іншими овочами. "Це робиться для того, щоб запобігти поширенню шкідників, хвороб, притаманних цій культурі", - пояснює науковиця.

Що відомо про Інститут овочівництва та баштанництва

Це головна наукова установа, заснована 1947 року, яка очолює і координує науково-дослідні роботи з питань овочівництва та баштанництва. Основні напрями роботи зосереджені на розв'язанні пріоритетних фундаментальних і прикладних завдань з розроблення генетичних, біотехнологічних і фізіолого-біохімічних методів створення високоадаптованих вихідних матеріалів для селекції овочевих і баштанних рослин. Також фахівці інституту займаються створенням конкурентоспроможних, стійких до комплексу біотичних та абіотичних чинників гібридів і сортів овочевих і баштанних рослин, придатних для сучасних технологій виробництва. Інститут також науково забезпечує впровадження інноваційних розробок в агропромисловому виробництві, йдеться в матеріалах ІОБ.

Захист і догляд за огірками

Докторка сільськогосподарських наук уточнює, що догляд за огірками передбачає прополювання, проріджування, розпушення ґрунту граблями або легкою бороною. При гніздовому способі висадки залишають 2-3 рослини, якщо стрічковий спосіб, то рослини залишають на відстані 10-12 см одна від одної.

Дивіться відео - у Чернігівській області відновлюють посіви сорту "Ніжинський місцевий огірок":

Як врятувати огірки від шкідників

Сергієнко додає, що огірок - рослина багатозбірна і коли надходить збір продукції, то огірки краще нічим не обробляти. У крайньому разі, можна використовувати біологічні препарати.

Вона рекомендує використовувати препарат від попелиці - "Актофіт". Загалом перелік дозволених пестицидів та агрохімікатів в Україні можна знайти в інтернеті, резюмувала вона.

Какие растения можно выращивать совместно инфографика
/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти