StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна пекти паски в п’ятницю: етнограф дала пояснення, яке здивує усіх

25 березня 2024, 16:54оновлено 28 березня, 10:17
Вважалося, що паски в п’ятницю не печуть, адже в цей день виносять Плащаницю. Але етнограф розповіла зовсім іншу версію.
Паска
Чи можна пекти паски в п’ятницю/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Часто можна почути, що не можна пекти паски в п'ятницю. Вважається, що не можна цього робити, тому що у цей день виносять Плащаницю, це страсна п’ятниця і жалобний день. Так, у народі навіть можна почути приказку, що в цей день навіть пташка гнізда не в’є.

Радимо також прочитати матеріал: Треба знайти цифру 2 серед літер за 5 секунд: надзвичайно складна загадка

Щоб не залишати таку складну роботу на суботу, багато хто намагається випікати паски у четвер. На те, чому для цієї роботи обирають саме четвер, є дві причини. По-перше, у багатьох містах є традиція починати освячувати паски у суботу з полудня, по-друге, якби паски не вдалися, то був би час спекти інші в суботу.

відео дня

Також раніше зазвичай усі сім’ї могли пекти багато пасок. А так як такий об’єм роботи важко зробити за один день і взагалі ризиковано залишати на останній день, то сім’ї надавали перевагу планувати цю справу на четвер.

Але дехто надає перевагу тому, щоб випікати паску в суботу, тому що збирається її святити в неділю вранці.

Проте кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька зазначає, що насправді немає твердої настанови, що не можна пекти паски в п'ятницю. Вона розповідає, що багато етнографічних джерел вказують на те, що паски у п’ятницю все-таки пекли. За її словами, упродовж тижня у людей є багато роботи, а п’ятниця залишається більш спокійним днем, коли можна зайнятися такою справою, цитує слова етнографа tvoemisto.tv.

Що таке великоднє яйце?

Великоднє яйце - обрядова їжа та ритуальний символ у великодніх звичаях, обрядах та іграх. Дарувати пофарбовані в червоний колір яйця на Великдень - давній звичай. У християнстві яйце тлумачать як символ гробу і воскресіння, а червоний колір символізує для християн кров розп'ятого Христа. Крім того, червоний колір одночасно вказує і "на царську гідність Спасителя".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти