Повернення Криму і зміна влади у Росії: Ілларіонов оцінив шанси на успіх України

29 червня 2021, 08:45
Росія після зміни влади виведе свої війська з Криму і Донбасу, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Наразі в України немає можливості повернути Крим – Ілларіонов / УНІАН

Наразі в України немає шансів повернути окупований Крим, однак це не означає, що за півострів не треба боротися. Кримська платформа є гарною ініціативою, яка створює умови для повернення території під політичний контроль Києва в майбутньому. Коли у Росії з'явиться влада, яка поважатиме міжнародне право, Москва виведе війська як з автономної республіки, так і з захопленого Донбасу. Про це заявив російський економіст, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

У чаті на Главреді він розповів про те, що створення офіційним Києвом ініціативи щодо Кримської платформи є позитивним кроком. Відразу повернути півострів не вдасться, проте реалізація ідеї створить передумови для запуску такої мети.

"Поки що не дуже розумію, що вона (Кримська платформа, - ред.) собою представлятиме. Зрозуміло, що це буде зібрання шанованих людей, може бути, навіть керівників деяких зарубіжних держав. Але, крім того, що це буде якась конференція, зустріч, наразі не розумію, що може бути ще. Саме по собі виведення в міжнародну суспільну дискусію питання про окупацію Криму - це абсолютно необхідний крок у правильному напрямку. Але сам по собі він до звільнення Криму, звичайно, не призведе. Однак він створює важливі публічні умови для того, щоб рано чи пізно це сталося", - пояснив Ілларіонов.читайте такожТретя світова війна через Крим: колишній глава ГПУ попередив Україну про небезпеку

За його словами, за тої влади, яка знаходиться у Москві сьогодні, Україні повернути Крим не вдасться. Однак після приходу до влади нового керівництва країни, яке поважатиме міжнародне право, Росія виведе свої збройні сили з окупованих українських територій.

"За нинішнього керівництва Росії ця ситуація не зміниться. Але коли у Росії буде інше керівництво, яке визнає верховенство міжнародних домовленостей, міжнародно визнаних кордонів, Гельсінського акту, Статуту ООН, двосторонніх російсько-українських договорів, то воно прийме рішення про евакуацію своїх збройних сил з усіх окупованих територій – з Криму і Донбасу. Сьогодні Крим повернути неможливо, але і змирятися з цим не варто. Треба розуміти, що терміни вирішення такого роду питань можуть бути нешвидкими. Окуповані Ельзас і Лотарингія були повернуті Франції через 48 років після їх анексії", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Кримська платформа

  • Президент України Володимир Зеленський 20 травня оголосив про те, що саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня у Києві. Влада очікує приїзду високопосадовців з іноземних держав і підписання важливих документів.
  • Глава МЗС Дмитро Кулеба сказав, що у Росії дуже серйозно поставилися до Кримської платформи. На базі російського зовнішньополітичного відомства працює цілий підрозділ, завданням якого є дискредитація планів Києва щодо звільнення Криму.
  • 18 червня Кулеба розповів про те, що саміт Кримської платформи стане наймасштабнішим і найвпливовішим заходом за 30-річчя незалежності української держави. Москви не зможе перешкодити реалізації планів Києва.
  • Представник президента у АР Крим Антон Кориневич анонсував підписання на саміті Кримської платформи важливої політичної декларації щодо деокупації півострова.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти