У НСЖУ різко відреагували на закриття трьох телеканалів

9 лютого 2021, 18:26
У Спілці Журналістів зазначили, що виступають за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів.
Кодування супутникових каналів в Україні запущено
У Нацсоюзі журналістів пройшлися по закриттю каналів

У Національній Спілці Журналістів України (НСЖУ) стурбовані позасудовим застосуванням санкцій проти трьох українських телеканалів, йдеться в заяві секретаріату НСЖУ, схваленій за підсумками онлайн-засідання 8-9 лютого.

У НСЖУ зазначили, що не захищають редакційну політику будь-яких медіа, в тому числі і телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZIK, але при цьому виступають за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів.

"Право держави законно захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди незаперечне, тим більше - в умовах гібридної війни, розв'язаної проти України. Водночас застосування інструменту санкцій РНБО і припинення роботи медіа мають ґрунтуватися на публічних доказах та відбуватися з дотриманням визначених законом процедур", - йдеться в повідомленні.

читайте такожСанкції проти каналів Медведчука: чи загрожує розкол ОПЗЖ

У НСЖУ зазначають, що відповідно до своїх статутних завдань і повноважень захищають ЗМІ в конфліктах з владою, але при цьому підкреслюють, що "свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, де б вони не працювали".

"І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати вчинену проти неї збройну агресію - цим діям повинні своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи зручного політичного моменту", - йдеться в заяві.

У Союзі засуджують заклики до насильства щодо журналістів і працівників ЗМІ і підкреслюють, що за редакційну політику відповідальні насамперед власники і топменеджери ЗМІ, а на виявлені порушення повинна реагувати Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, що має для цього відповідні повноваження.

"Позасудові обмежувальні заходи - сам по собі небезпечний прецедент. Цей інструмент може бути використаний для тиску на інших мовників або для прийняття аналогічних санкцій", - йдеться в заяві.

У НСЖУ підкреслюють, що свобода слова в Україні передбачає широку дискусію з суспільно-політичних питань, але лише на основі дотримання законів.

Санкції проти телеканалів - про що повідомлялося раніше:

  • 2 лютого президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів санкції строком на 5 років щодо Тараса Козака - бізнес-партнера і депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, а також щодо телеканалів, що належать йому, - "112 Україна", NewsOne і ZiK.
  • 3 лютого президент України Володимир Зеленський прокоментував рішення про введення санкцій проти телеканалів (112 Україна, NewsOne і ZIK). За його словами, Україна рішуче підтримує свободу слова, а не пропаганду, що фінансується країною-агресором, яка підриває країну на шляху до ЄС і євроатлантичної інтеграції.
  • 5 лютого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що введення санкцій проти телеканалів 112, NewsOne і ZIK стало початком звільнення території України- Донбасу і Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти