Українцям варто вже зараз звикати до подорожчання газу

19 листопада 2020, 08:50
Ціна газу для населення зросте не через дорожчий газ у Європі, а через стрибки курсу гривні на початку нового фінансового року.
Тарифи на газ будуть зростати через стрибки курсу гривні по відношенню до долара США / УНІАН
Тарифи на газ будуть зростати через стрибки курсу гривні по відношенню до долара США / УНІАН

Нацкомісія, що регулює сфери енергетики і комунальних послуг, має намір в новому році підвищити тарифи на доставку газу через подорожчання газу.

Цьогорічний опалювальний сезон буде першим, коли ціна українського газу буде безпосередньо прив’язана до ціни на європейському ринку, звідки надходить основний ресурс.

Традиційно так завжди відбувалося у Європі, що взимку ціна на газ зростає, а влітку – падає. Тому в принципі, не виключено, що на нас чекає чергове зростання ціни. Це залежатиме від метеорологічних умов – якщо буде надто холодно, то потреба у газі зросте, а відповідно з цим, і його ціна.

відео дня

Та поведінка ринку часом непередбачувана - минулого року була ситуація, за якої літня закупівельна ціна газу була вища через газову кризу, якої чекали через можливе непідписання контракту з Газпромом, а тому, навіть незважаючи на теплу зиму, вартість газу також була дорожчою.

Цього року я не думаю, що зростання ціни буде суттєвим, принаймні тому, що газосховища, що у нас, що в Європі заповнені "під зав’язку". Відтак, і дефіциту газу також не має бути. Отже, підвищення, якщо воно і відбудеться, навряд чи буде стрімким, як це могло би бути за умови дефіциту. А навіть якщо дефіцит десь у Європі і проглядатиметься, то його легко можуть компенсувати поставками скрапленого газу.

читайте такожВ Україні катастрофічно швидко зростають борги за газ - експертЯкщо газ у Європі буде надто дорогий, то простіше буде його брати з газосховищ, як це, до речі, роблять і зараз, аби не допускати якихось стрибків ціни. Так чи інакше орієнтація ціни газу на ринкову буде. Врятувати ситуацію можна буде, коли трейдери почнуть закуповувати газ влітку, готуючи для себе страховку на випадок зимових стрибків - тоді розбіг у ціні можливий удвічі.

Зростання ціни, звісно, може бити по кишені, але до цього українці мають звикнути так само, як і під час подорожчання пального на автозаправках.

Та для нас фактор ризику полягає не стільки у газі як такому, а у тому, що відбуватиметься з курсом гривні по відношенню до долара. Тут ризики значно більші і саме вони до нас можуть докотитися вже після Нового року. Звичайно, якщо під тиском фінансових проблем і дірки в бюджеті, гривня почне падати, то ціни почнуть зростати. Але наскільки саме можуть зрости, прогнозувати дуже важко – це як тицяти пальцем у небо.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти