Українцям варто боятися не польотів до Туреччини, а бардаку після повернення додому

17 квітня 2021, 10:57
Українці незабаром можуть почати активніше літати до Туреччини. А це, в свою чергу, може спровокувати ризик появи в Україні нових штамів коронавірусу.
Зеленський. Ердоган
Президенти України і Туреччини домовилися про нарощування туризму між країнами / president.gov.ua

Заява президента Зеленського про нарощування туристичного потоку з України до Туреччини свідчить про те, що у нього немає розуміння про епідеміологічну ситуацію ні в Україні, ні в Туреччині. Це ще раз доводить, що в оточенні президента немає радників з інфекційної безпеки, які можуть йому пояснити і донести, що сьогодні навпаки потрібно рекомендувати громадянам України мінімізувати свої поїздки в інші країни і бажано дотримуватися карантинних заходів, перебуваючи вдома. Тому нічим іншим, окрім як політичною заявою, я його не можу назвати.

З урахуванням того, що ми живемо у добу швидких перельотів, сьогодні в будь-якій країні, як в Туреччині, так і в Україні, можна припустити циркуляцію всіх штамів. Однак у випадку з Україною ситуація ускладнюється тим, що в нас у достатній кількості відсутні секвенатори - прилади для лабораторної діагностики, за допомогою яких можна відстежувати вже існуючу циркуляцію або виявляти нові мутації коронавірусу. Не кажучи вже про те, що в Україні досі не створена система епіднагляду.

Бо чим сильнішими будуть карантинні обмеження і чим більше їх дотримуватимуться українці, тим успішніше ми мінімізуємо поширення вірусу. Але закриття кордонів ні з Туреччиною, ні з будь-якою іншою країною в Україні не буде ніколи, тому як на це немає політичної волі. Це чітко видно по тому, як сам президент своїм особистим прикладом показує те, як не потрібно чинити, починаючи з використання засобів індивідуального захисту, його поїздок в Буковель і фоточок-обнімашок. А раз немає прихильності перших осіб держави до забезпечення інфекційної безпеки, то всі його подальші заяви про COVID - 19 виглядають дитячим лепетом.

відео дня

читайте такожВізит до Туреччини показав всю "злидні" ЗеленськогоНасправді, ризик для громадян України полягає не в перельотах громадян до Туреччини. Тому що, з особистого досвіду, значно небезпечніша не та країна, куди вони їдуть відпочивати, а та, куди вони потім повертаються. І ситуація по прильоту в Бориспіль з організацією протиепідемічних заходів - це позорисько. Тому що там ти розумієш, що потрапляєш у пекло, бо вже по прильоту, не кажучи вже про всю решту України там роблять усе, щоб розігнати епідемію: натовпи людей в закритому приміщенні, штучні черги, в яких ніхто не дотримується фізичної дистанції, прикордонники на паспортному контролі або взагалі не використовують масок, або ж у кращому випадку носять їх під носом. І потрапляючи в країну, ти відразу розумієш, куди ти потрапив. COVID-19 - це не медична проблема, а соціально-поведінкова. Тому що система охорони здоров'я ніяк не може вплинути на зміни поведінки людей в громадських місцях. У всьому світі цим займаються правоохоронні органи, а у нас вони самі ігнорують правила і демонструють неефективність всіх цих заходів. Тому винних шукати не потрібно - вони всі вже давно відомі.

Андрій Александрін, епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти