Рішення КСУ - спроба злиття Зеленського

30 жовтня 2020, 06:53
Те, що рішення КСУ було опубліковане одразу після місцевих виборів, свідчить про бажання розкачати ситуацію в Україні.
ЄС налякав скасуванням безвізового режиму для України через рішення КСУ /uainfo.censor.net.ua
ЄС налякав скасуванням безвізового режиму для України через рішення КСУ /uainfo.censor.net.ua

Лист про скасування Євросоюзом безвізового режиму для України через нещодавнє рішення Конституційного суду – це ще не погроза, а лише відображення тих настроїв, які наразі є у ЄС. У ньому, до речі, міститься алгоритм виправлення ситуації. Зокрема, йдеться про необхідність термінового внесення і розгляду низки пропозицій щодо внесення змін, у тому числі, і до Конституції України, щодо створення підстав про існування антикорупційних органів. І у ситуації, що склалася, це, мабуть, єдине правове рішення, тому що рішення КСУ скасувати неможливо.

Справді, коли Україні надавали безвіз, був створений механізм, який передбачав тимчасове його призупинення в окремих ситуаціях і перспективу його скасування. Але такі рішення ухвалюються не так просто і швидко. Ми пам’ятаємо, як складно Україні давали безвіз і процес скасування буде не менш складним. Бо спочатку його призупиняють лише на 3 місяці, потім до цього питання можуть ще раз повернутись і, якщо влада намагатиметься виправити ситуацію певними діями, то нічого не зміниться. Та саме рішення про скасування зараз не може бути ухвалене тому, що на практиці безвіз і так не діє через пандемію і ніхто не береться прогнозувати, коли він запрацює. Тому питання скасування безвізу наразі суто теоретичне.

читайте також"Суддівські" більше не бояться ЗеленськогоБільш серйозними наслідками може бути припинення фінансової підтримки ЄС і співпраці з МВФ. Але і це залежатиме від подальших дій влади, якій необхідно швидко розробити правовий механізм виправлення і забезпечити його ухвалення на рівні Верховної Ради. І це, м’яко кажучи, буде непросто. Тим більше, що мова тут йде не просто про ухвалення закону, а про зміни до Конституції, які потребують двоступеневого голосування з останнім етапом у 300 голосів, які буде важко знайти. Звісно, можна буде мобілізувати проєвропейську опозицію, але і цього навряд чи вистачить.

відео дня

У будь-якому випадку влада, щонайменше, повинна продемонструвати своє бажання оперативно врегулювати це питання. Якщо вони це зроблять, то у ЄС не поспішатимуть і з радикальними рішеннями. Але якщо Україна зволікатиме, то вже за півроку таке рішення дійсно може бути ухваленим.

Те, що це рішення було опубліковане одразу після місцевих виборів, можливо, є свідченням бажання розкачати ситуацію в країні. Бо усі судді з чинного складу, які підтримали рішення про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення були призначені або за Януковича, або за Порошенка. З політичної точки зору це нагадує консенсус між ОПЗЖ та Європейською солідарністю для спільного "злиття" Зеленського. Крім того, не можна відкидати і корпоративні бажання самих суддів – адже проголосувати їм за це рішення було неважко, бо воно стосується і їх інтересів, не кажучи вже про більшість правлячого класу України.

читайте такожУкраїна утримає безвіз з Євросоюзом: у Кабміні зробили заявуТа змінити цю коаліцію у КСУ Зеленський не може, бо він не може навіть звільнити тих суддів, яких би сам призначив – у нього немає таких повноважень. І на місці Зеленського було б не непогано зареєструвати законопроект про повне скасування КСУ, бо цей орган влади, зважаючи і на попередні рішення, повністю себе дискредитував і втратив довіру громадян. Звісно, що навряд чи таку ініціативу підтримав би парламент, але подати сигнал Зеленський зобов’язаний швидко, бо ситуація спроектована проти нього особисто і від того, як у подальшому реагуватиме президент, залежатиме те, як ця ситуація з рішенням КСУ по ньому вдарить. Адже цю тему вже використовують і для розколу у Слузі народу. Надалі все залежить від нього – або він діятиме рішуче і "переломить" ситуацію на свою користь, або повністю втратить контроль над процесом.

Петро Олещук, політолог, викладач КНУ ім. Т. Шевченка, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти