Путін розраховує, що Лукашенко "заповість" йому Білорусь

16 вересня 2020, 06:29
Лукашенко розуміє, що Путіну достатньо натиснути на кнопку, що відключає його від "апарату життєзабезпечення", і він як диктатор зникне.
Путін, Лукашенко
Путіну потрібна конституційна реформа в Білорусі / Reuters

Немає сумнівів у тому, що Путін, скориставшись складною ситуацією, спробував "продавити" Лукашенка на інтенсифікацію процесу аншлюсу Білорусі. І ті 1,5 мільярда доларів, які він пообіцяв Лукашенку, будуть надані не просто так, а під гарантії, пов'язані з цим процесом.

Чому про це не було оголошено за підсумками зустрічі? Ситуація в Білорусі відома: там тривають протести. І заявити зараз про плани інтенсифікувати процес аншлюсу означає підкинути хмизу у вогонь білоруських протестів. Це не потрібно ні Лукашенку, ні Путіну. Тому вони будуть мовчати про це, поки ситуація в Білорусі, з їхньої точки зору, не нормалізується, тобто поки не спаде хвиля протесту і громадянської активності.

Гроші, які пообіцяв Путін, для Лукашенка принципово важливі. Лукашенко сидить у Мінську на своїй посаді доти, доки йому є чим платити своїм карателям. Як тільки карателі перестануть отримувати гроші, вони припинять захищати Лукашенка. Тоді він буде позбавлений будь-якої опори, тому що, окрім як на карателів – своїх і путінських, йому спертися немає на що.

відео дня

читайте такожПутін знизить Лукашенка з голови колгоспу до головного агрономаУ Лукашенка немає достатніх економічних ресурсів, щоб самому утримувати таку армію карателів. Причому, наскільки я знаю, їм за розгони платять дуже пристойно, тобто вони – садисти не за покликанням, а наймані садисти. При цьому вони добре розуміють, що стають людьми, яких ненавидить вся країна. Тому всі ці "моральні страждання" потрібно заглушити хорошими грошима. Без Путіна Лукашенко з цим завданням не впорається, тому що у нього таких грошей немає. У нього немає ні грошей, ні технологій, ні достатньої кількості своїх карателів. За окремими фотографіями ми бачимо, що в Білорусі вже з георгіївськими стрічками бігають "іхтамнєти", тобто російські карателі вже на території Білорусі.

Ці 1,5 мільярда доларів (а, швидше за все, навіть більше) будуть влиті в остаточне придушення заворушень в Білорусі. Після цього Путін за допомогою ослабленого і цілком залежного від нього Лукашенка реалізує свій план по аншлюсу Білорусі. Адже Лукашенко сьогодні являє собою навіть не політичний труп. Він – політик, що знаходиться в стані повного коматозу, диктатура якого підтримується за допомогою апарату підтримки життя, який закачує в нього російські ресурси. Якщо його відключити від цього апарату, він одразу помре. Тому Путін може диктувати будь-які умови білоруському президенту. І Лукашенко розуміє, що Путіну достатньо натиснути на кнопку, що відключає його від цього "апарату життєзабезпечення", і він як диктатор зникне.

Безумовно, Путін буде використовувати цього напівживого-напівмертвого політичного діяча, щоб отримати від нього заповіт, згідно з яким все, чим володіє Лукашенко (а у нього є ні багато ні мало, а ціла країна), перейде його "лікарю", від якого залежить, чи буде далі жити диктатор. А потім Путін розпорядиться цими ресурсами так, як вважатиме за потрібне.

І Путін, і Пєсков в Сочі говорили про ще одне важливе питання – про намір Білорусі змінити свою конституцію. Цілком ймовірно, що прискорення процесу аншлюсу буде здійснено саме через конституційну реформу в Білорусі.

Путін хвацько вирішив свої проблеми в Росії за допомогою конституційної реформи – по суті, так він собі продовжив правління до безстрокового. Очевидно, йому це сподобалося, і він хоче виконати той самий трюк ще раз, але тепер – у Білорусі.

Найцікавіше, що головна мета російської конституційної реформи була оголошена в останній момент: довгий час людям дурили голову якимись безглуздими поправками, і лише в останній момент викинули головний номер – виявилося, що все це робиться для того, щоб обнулити терміни Путіна.

Так само і в Білорусі спочатку можуть напустити димову завісу – мовляв, реформа Конституції покликана обмежити владу президента. А в самому кінці виявиться, що ця нова конституція встановлює пріоритет "союзної держави", тобто фактично Росії, над білоруською державою.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти